Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, marţi, că premierul Dacian Cioloş a discutat cu Mircea Dumitru şi a primit asigurări că acesta nu a avut relaţii de colaborare cu fosta Securitate şi nici nu a făcut poliţie politică, precizând că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informaţiile apărute în presă pe acest subiect

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Integritatea rămâne valoarea esenţială la care acest Guvern se raportează, înţelegând aici şi faptul că niciunul dintre miniştri nu a colaborat şi nici nu a fost agent al fostei Securităţi. Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) certifică acest lucru prin decizia 2175/07.08.2007, care precizează clar faptul că domnul Mircea Dumitru nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste. Decizia a fost dată înainte ca Mircea Dumitru să fie numit prorector, iar, ulterior rector”, a declarat Liviu Iolu.

El a precizat că între timp,  Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007.

”Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informaţiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educaţiei", a încheiat Iolu.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a respins categoric acuzaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii, declarând, la Realitatea TV, că a fost verificat de CNSAS, în urmă cu mai mulţi ani, iar verdictul a fost că nu a colaborat şi nu a făcut poliţie politică.

"Nu am făcut poliţie politică şi nu am colaborat cu Securitatea. Am şi  o adeverinţă eliberată de CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, atunci când eu la universitate am fost prorector şi rector şi eram obligat de procedurile noastre să obţin această adeverinţă din partea CNSAS", a declarat Mircea Dumitru.

Întrebat dacă are cunoştinţă despre un demers al CNSAS de verificare a dosarului său, Dumitru a răspuns negativ: ”Am aflat din presă, deci nu aveam niciun fel de cunoştinţă în sensul 

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod "Negulescu“, scrie Adevărul. Reprezentanţii CNSAS au confirmat marţi pentru News.ro doar că au loc verificări ale miniştrilor Cabinetului Cioloş.

Angajamentul cu Securitatea a fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti. Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod "Negulescu“, Mircea Dumitru dădea relaţii despre studenţii români şi străini.

Purtătorul de cuvânt al CNSAS Anca Median a declarat pentur News.ro că sunt în curs de verificare declaraţiile membrilor Guvernului Cioloş privind colaborarea cu Securitatea, însă în niciuna dintre acestea nu s-a ajuns la o concluzie finală. Anca Mediana a precizat că verificările au început după numirea membrilor Guvernului Cioloş, însă procesul este de durată pentru că "trebuie parcurs pas cu pas". Ea a spus că la momentul finalizării verificărilor vor fi făcute publice toate informaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.