10% din totalul copiilor din lumea întreagă deţin mecanisme biologice naturale împotriva HIV, ”asemănătoare maimuţelor”, sub forma unor sisteme imunitare care îi împiedică să dezvolte SIDA, potrivit unui studiu recent, citat de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul studiu, publicat în Science Translational Medicine, a descoperit faptul că sistemele imunitare ale copiilor au tendinţa ”de a rămâne calme”, iar acest fapt le ajută să nu fie distruse de virus.

Infecţiile cu HIV netratate ucid 60% dintre copii într-un interval cuprins între doi ani şi doi şi jumătate după contractarea virusului, însă echivalentul infecţiei de la maimuţe nu este fatal.

Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente de tip ”imunoterapie” împotriva infecţiilor cu HIV. 

De obicei, HIV reuşeşte într-un final să distrugă sistemul imunitar, lăsând organismul pacientului vulnerabil în faţa altor infecţii - un fenomen cunoscut sub denumirea de ”sindromul imunodeficienţei umane dobândite” (SIDA). 

Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la 170 de copii din Africa de Sud infectaţi cu HIV, care nu au urmat niciodată o terapie antiretrovirală şi care, în pofida acestui aspect, nu au dezvoltat niciodată SIDA.

Testele au arătat că existau zeci de mii de virusuri ale imunodeficienţei umane în fiecare mililitru din sângele acelor copii.

În mod normal, o astfel de concentraţie ar fi trebuit să le suprasolicite sistemele imunitare, care ar fi ajuns la epuizare încercând să combată infecţia, sau să îi facă pe pacienţi să devină grav bolnavi. Însă niciuna dintre aceste situaţii nu s-a produs.

Philip Goulder, profesor şi cercetător la Universitatea Oxford, a explicat acest paradox: ”În esenţă, sistemele lor imunitare ignoră virusul cât pot ele de mult. O campanie de răzbunare împotriva virusului este, în cele mai multe dintre cazuri, cel mai puţin indicat lucru ce trebuie făcut”. 

Decizia intuitivă de a nu ataca virusul pare să salveze sistemul imunitar.

HIV distruge celulele albe - luptătorii sistemului imunitar. Atunci când sistemul de apărare al organismului este suprasolicitat, un număr şi mai mare de celule albe sunt ucise de nivelurile cronice ale inflamaţiilor.

Profesorul Goulder a explicat: ”Unul dintre lucrurile descoperite de acest studiu constă în faptul că boala generată de HIV nu are atât de mare legătură cu HIV în sine, cât cu reacţia sistemului imunitar faţă de acest virus”.

Pentru oamenii de ştiinţă, modul în care 10% dintre copii reuşesc să reziste virusului prezintă similarităţi uluitoare cu felul în care peste 40 de specii de primate non-umane reuşesc să reziste virsului imunodeficienţe simiene - SIV.

Aceste primate au avut la dispoziţie sute de milioane de ani pentru a dezvolta modalităţi de limitare a infecţiei. 

”Selecţia naturală a funcţionat în aceste cazuri, iar mecanismul este foarte asemănător cu cel descoperit în organismele copiilor în care boala nu progresează”, a explicat profesorul Goulder.

Această apărare în faţa SIDA este aproape unică, limitându-se doar la copii.

Sistemele imunitare ale persoanelor adulte tind să se precipite pentru a distruge virusul, într-o ”bătălie” care se termină aproape întotdeauna cu un eşec.

Copiii au sisteme imunitare relativ tolerante, care devin mai agresive la vârsta adultă. Varicela, de exemplu, este mult mai severă la adulţi, din cauza felului în care reacţionează sistemul imunitar la această boală.

Însă acest fapt înseamnă că, pe măsură ce aceşti copii şi sistemele lor imunitare se maturizează, apare şi riscul ca ei să dezvolte SIDA.

Unii dintre ei dezvoltă boala, alţii nu.

Medicii Ann Chahroudi şi Guido Silvestri de la Universitatea Emory din Statele Unite, sunt de părere că noul studiu a descoperit ”primele semne ale unei coevoluţii cu HIV în cazul oamenilor”.

Persoanele cu HIV pot să beneficieze de o speranţă de viaţă normală dacă au acces la medicamente antiretrovirale.

Însă un sistem imunitar suprasolicitat nu mai revine niciodată la normal, iar aceste persoane se confruntă cu un risc sporit de boli cardiovasculare, cancer şi demenţă.

Profesorul Goulder este de părere că noile descoperiri făcute pe copiii seropozitivi din Africa de Sud ar putea contribui la o reechilibare a sistemului imunitar în organismele tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu HIV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.