Ministerul Sănătăţii propune o Acţiune Prioritară pentru Arsuri prin care reactivi, soluţii, consumabile specifice acestui tip de tratament, dar şi recuperarea medicală, kinetoterapia şi psihoterapia să fie decontate atât în timpul spitalizării, dar şi un an după externare, documentul fiind pus, luni, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunea Prioritară - Arsuri (AP-Arsuri) a fost gândită după modelul Acţiunilor Prioritare, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgenţelor majore la nivel intraspitalicesc, dar vine şi cu două premiere în sistemul sanitar românesc.

“După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanţare a tratamentelor pentru pacienţii cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu aceşti pacienţi”, precizează MS.

Astfel, pentru a se evita situaţiile în care spitalele sunt nevoite să asigure diferenţa considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri ar urma să deconteze: reactivi specifici şi consumabile pentru determinări de laborator, consumabile pentru monitorizarea pacienţilor, consumabile specifice pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri, consumabile şi echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică, soluţii şi materiale consumabile pentru asepsia în secţiile de arsuri, educaţia specifică pentru tratamentul acestor pacienţi şi servicii specifice.

O altă noutate propusă prin documentul lansat în dezbatere publică vizează decontarea serviciilor de recuperare medicală şi kinetoterapie pe perioada internării şi un an după externare, precum şi a celor de psihoterapie, pentru acelaşi interval de timp.

Fondurile necesare acestei Acţiuni Prioritare vor fi alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii, iar specialiştii din minister vor face aceste calcule pe baza estimărilor numărului de pacienţi cu arsuri din unităţile sanitare eligibile: Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ŢDr. Carol Davila”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon” Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria” Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Dr. Pius Brinzeu” Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Loius Ţurcanu” Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.