În vreme ce medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca din Bucureşti îşi anunţau retragerea demisiilor, pacienţii şi apropiaţii lor, aflaţi în curtea instituţiei, susţineau cadrele medicale, spunând că fac toate eforturile pentru bolnavi, dar că "nu au nimic" din ce le trebuie. Un pacient cu capul bandajat spune că a fost operat de două ori la acest spital şi că de fiecare dată spitalul a rămas fără anestezic şi fără medicamente, bolnavii fiind nevoiţi să şi le cumpere singuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O femeie operată de hernie de disc, aflată în ziua externării şi îmbrăcată încă în pijamale, le dă dreptate doctorilor demisionari: ”Foarte bine că demisionează (managerul spitalului -.r.) (...). Să pună un manager mai bun care să trateze şi personalul cum trebuie, şi asistenţii, infirmierele. Toţi au aceleaşi drepturi. Să îi ajute, să le arate ce au nevoie”.

Un alt pacient, cu capul bandajat după ce a suferit o intervenţie de reconstrucţie a pavilionului urechii, a spus că nu are ce să le reproşeze medicilor. Vina este a statului român, care nu le asigură condiţiile pentru a-şi putea face bine meseria. De aceea, crede el, demisia managerului nu este o soluţie pe termen lung.

”Am suferit două intervenţii chirurgicale aici. Mereu au rămas fără anestezic, fără medicamente. Multe trebuie să le cumperi tu singur. Medicii fac toate eforturile - începând de la preluarea cu echipajul SMURD, până la toate. În toate procedurile pe care mi le-au făcut au fost profesionişti, s-au mişcat repede. Nu am ce să le reproşez medicilor, ci statului român. Nu ştiu dacă demisia ar fi soluţia în cazul ăsta. Dar ceva trebuie făcut - mai multe controale şi conducerea trebuie schimbată, tot Ministerul Sănătăţii, miniştrii trebuie să fie oameni care să provină din acel mediu. Hai să nu punem un cizmar să conducă o macara”, a spus tânărul.

Înainte ca reprezentanţi ai Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca să renunţe la demisii, o femeie care aştepta să îi fie externată mama spunea că dacă managerul instituţiei şi-a dat demisia, atunci medicii şi asistenţii ar trebui să se răzgândească, de dragul pacienţilor.

”Dacă şi-a dat managerul demisia, ar trebui cei de la SMURD să lucreze, totuşi, să se gândească la pacienţii care sunt, dintr-o clipă în alta, pe punctual critic. Eu am fost foarte mulţumită. Mamei I s-a schimbat electrostimulatorul de la inimă”, a spus femeia.

Un bolnav cu o mână bandajată spune şi el că situaţia în care au ajuns medicii este foarte gravă şi că este necesar ca cei din conducere să găsească o soluţie, pentru că doctorii să lucrează fără încetare.

”Stăm după câte o ambulanţă ore întregi, pentru că nu sunt suficiente, dacă mai demisionează şi cei care sunt în serviciu, ce se întâmplă? Cine intervine la evenimente? Nu mi se pare greşit din partea lor, dar ar trebui conducerea să ţină cont şi de părerile lor şi să găsească o soluţie, pentru că oamenii ăştia muncesc non stop”, a spus bărbatul, revoltat.

El a adăugat că demisia managerului nu a fost o soluţie. ”Nu era o soluţie să demisioneze managerul, era o soluţie să găsească o soluţie. Fiecare fuge de răspundere. Acum pe cine să dăm vina? Pe mortul care a murit, nu? A fost plătit să gestioneze o situaţie. Dacă a gestionat prost, soluţia este să îşi asume şi să îşi gestioneze o soluţie”, a mai spus bărbatul, fost poliţist, care şi-a dat la rândul lui demisia, după 10 ani de activitate, optând pentru deschierea unei firme de transport. 

Pentru un pacient care a ieşit din spital să îşi cumpere mâncare anunţul demisiei cadrelor medicale a fost o normalitate, în condiţiile în care în spital există mai multe nereguli, între care lipsa de medicamente şi generatoarele care nu pornesc.

”Mi se pare normal. Generatoarele nu pornesc. Nu au medicamente, nu au nimic. Ce să facă? Să vină unul care să se ocupe. Să îi lăsăm să lucreze. Nu sunt susţinuţi. Un manager trebuie să îşi susţină oamenii. Ei trebuie să îi încurajeze, nu să dăm cu piciorul”, a spus el.

De acord a fost şi un însoţitor al unei paciente, care a blamat managerul pentru felul în care le-a vorbit medicilor şi a spus că situaţia nu se va schimba până când funcţiile nu vor mai fi ocupate politic.

”Au avut dreptate (să îşi anunţe demisia medicii şi asistenţii medicali, n.r.). Managerul ăla, l-am auzit la televizor ce vorbe spunea acolo, păi astea sunt vorbe de om cult? Dacă nu ar fi SMURD, nu ştiu ce naiba ne făceam. Cât or fi puşi politic, aşa o să se întâmple”, a spus el.

În curtea spitalului erau şi persoane uimite de prezenta jurnaliştilor, care nu ştiau despre conflictul din spital.

Miercuri, 17 medici de la UPU au demisionat, reclamând că nu mai pot lucra în condiţiile actuale şi că nu găsesc înţelegere la managerul unităţii medicale, Sorin Păun, care refuză să aprobe noi posturi sau să semneze pentru achiziţia de medicamente, astfel că ei sunt nevoiţi să cumpere unele medicamente din banii lor. De asemenea, ei s-au plâns de comportamentul şi de limbajul managerului.

Florin Păun şi-a înaintat demisia din funcţie, miercuri seară, în urma discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Noi demisii s-au înregistrat, joi dimineaţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, unde conflictul a continuat şi după demisia managerului.

După câteva ore, reprezentanţi ai medicilor demisionari au ieşit în curtea spitalului, ei anunţând că cei 22 de doctori demisionari, dar şi asistenţii medicali au decis să îşi retragă demisiile întrucât au primit "semnale pozitive" de la Ministerul Sănătăţii, care i-a asigurat că nu vor mai exista disfuncţionalităţi.

Ministrul a spus că în cel mai scurt timp va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, cel târziu în luna octombrie şi că Ministerul Sănatatii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca, pentru remedierea rapidă a situaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.