Pilotul Marian Cojocaru este colonizat cu germeni de spital, acesta a fost izolat într-o rezervă a Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului "Bagdasar-Arseni", deocamdată nefiind prezentă o infecţie. Ministerul Sănătăţii spune că informaţia privind contaminarea cu bacterii din "apa de baltă” nu are "validitatea ştiinţifică”. Inspectorii sanitari au dispus ca toţi pacienţii din secţia ATI să fie supravegheaţi şi investigaţi bacteriologic, iar societatea care se ocupă de curătenie în spital a fost amendată cu 5.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilăla Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezenţă la pacient şi provin din spital”, potrivit concluziilor raportului trimis de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti la Ministerul Sănătăţii, în urma verificărilor de la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Capitală.

Pilotul Marian Cojocaru a fost izolat într-o rezervă din cadrul secţiei de Terapie Intensivă.

“Deocamdată, documentele analizate de inspectori nu probează existenţa unei infecţii. Dacă o infecţie va apărea sau nu depinde în primul rând de starea pacientului, mai precis de măsura în care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezenţei bacteriilor în organism”, potrivit MS.

Ministerul Sănătăţii precizează că, în ceea ce priveşte o posibilă provenienţă a bacteriilor din “apa de baltă”, sunt “îndoieli puternice apropo de validitatea ştiinţifică a acestei luări de poziţie”, din mai multe motive.

Astfel, pacientul a fost internat în 10 iulie, iar o zi mai târziu au fost recoltate probe care au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului. În 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenţa celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital.

“Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenţă multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o «baltă»”, susţine Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată precizează că dezminţirile apărute în spaţiul public în cazul pilotului Marian Cojocaru sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât “vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai puţin de şase centre de referinţă la nivel naţional”.

“Ministerul Sănătăţii este ferm convins că România are nevoie de o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte recunoaşterea şi raportarea infecţiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde în lume în ceea ce priveşte aceste infecţii. Aşa că singura atitudine corectă este aceea ce recunoaştere, de asumare şi de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fără o dimensiune reală a incidenţei infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti nu se poate formula nicio procedură eficientă”, a precizat sursa citată.

În urma controlului, inspectorii sanitari au dispus supravegherea şi investigarea bacteriologică a tuturor pacienţilor din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secţiei ATI 1, reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie, intensificarea operaţiunilor de igienizare şi dezinfectare şi asigurarea de dispensere pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor la toate lavoarele din secţii.

Societatea care asigură serviciile externalizate de curăţenie a fost amendată cu 5.000 de lei.

Spitalul “Bagdasar-Arseni” arăta, marţi, că cei doi germeni depistaţi la pilotul rănit în accidentul de la Comana nu reprezintă infecţie nosocomială, ci contaminare prin flora apei de baltă.

La momentul accidentului, pacientul a aspirat alimente ingerate şi apă de baltă, care reprezintă sursa de contaminare cu germeni de tipul achromobacter, acinetobacter, precum şi alţi germeni, conform aceloraşi datelor .

Potrivit raportului medical, de la internare, analizele evidenţiază inundarea căilor aeriene cu apă de baltă şi aspirat gastric, care nu pot fi în totalitate eliminate prin procedura de aspiraţie bronşică. Ulterior, în urma tratamentului antibiotic efectuat, problema pulmonară s-a ameliorat, fapt ce a determinat deconectarea pacientului de la oxigen, acesta respirând spontan, alimentându-se oral, cu perioade de conştienţă, putând colabora cu familia, potrivit aceluiaşi document.

Potrivit medicilor, starea actuală a pilotului este ameliorată, neexcluzând evoluţia leziunilor existente.

Corpul de control al ministrului Sănătăţii a început luni ancheta la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni” din Capitală, după ce buletinul de analize al lui Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prăbuşit în 10 iulie, la Comana, a indicat prezenţa a  două bacterii intraspitaliceşti.

Pilotul paramotorului, aflat de duminica trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni” din Capitală, a fost diagnosticat cu două bacterii care au o rezistenţă extrem de mare la antibiotic, Klebsiella pneumoniae şi Acinetobacter baumanni, considerate bacterii intraspitaliceşti, arată buletinele de analize medicale obţinute de News.ro.

Infecţiile nosocomiale contractate în spital îi complică situaţia pilotului de 44 ani care se află din 10 iulie la spital, după ce s-a prăbuşit cu paramotorul.

Familia pilotului a deschis două conturi ca să strângă bani pentru ca Marian Cojocaru, aflat în stare gravă, să fie transferat la Viena.

Soţia pilotului, Irina Cojocaru, medic de profesie, a declarat pentru News.ro că familia ia în calcul un transfer la Viena şi a făcut mai multe demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru un transport înainte de o eventuală septicemie, care pare iminentă.

În accidentul petrecut pe 10 iulie şi-a pierdut viaţa pasagerul paramotorului, Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC. Cetăţean rus rezident în Bucureşti, Baydin nu a mai putut fi salvat de echipajul SMURD care a ajuns la locul accidentului şi a încercat să îl resusciteze, decesul fiind declarat la mai bine de o oră de la prăbuşirea paramotorului pilotat de şeful Aerodromului Comana, Marian Cojocaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.