Fanfara de la Cozmeşti, cea mai veche din ţară, face să danseze sute de oameni pe străzile municipiului Sibiu, unde susţine conterte în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Artiştii cântă ”după ureche”, fără să cunoască notele muzicale, abordând toate genurile de muzică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fanfara este compusă din Ecaterina Chiriac, Ionel Chiriac, Ionică Chiriac, Ionică Corneliu, Sorin Duşu, Gheorghe Lupu, Cornelius Rusu, Vasile Stângaciu, Constantin Trifan, Mihai Trifan, Petronel Viziru - unii dintre ei fiind rude, iar atunci când încep să cânte, oamenii ies din case pe străzi pentru a-i asculta.

Membrii trupei interpretează ”după ureche”, dar cu un simţ inegalabil al ritmului, muzică de toate felurile - de la muzică românească tradiţională, hore şi sârbe la muzică balcanică, pop, gypsy, sau orice altceva.

Atunci când fanfara apare în zona centrală a oraşului şi începe să cânte, inevitabil publicul se strânge în jurul cântăreţilor şi dansează. Fie că e o sârbă sau un ritm balcanic, oamenii cântă şi dansează alături de Fanfara de la Cozmeşti. Localnicii ies la geam şi se bucură de spectacol, filmează, fac poze şi aplaudă. 

”Fanfara transmite o bucurie de a trăi care este pur şi simplu molipsitoare, iar fata asta (Ina Chiriac, solista formaţiei – n.r), dansează cu multă graţie, cu rochia de un roşu aprins plutind parcă pe ritmurile impuse de instrumentişti”, spune o tânără puternic impresionată de spectacolul fanfarei.

Fanfara de la Cozmeşti a fost înfiinţată în urmă cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche din ţară.

”Gruparea muzicală are rădăcini adânci în tradiţia şi cultura noastră, câştigătoare a numeroase trofee şi premii importante la festivaluri şi concursuri, datorită tehnicii de interpretare, unică şi inconfundabilă, executând fără nicio dificultate orice gen de muzică, doar live, doar «după ureche», fără a cunoaşte notele muzicale”, scriu organizatorii în caietul cu programul FITS.

Fanfara a avut concerte de-a lungul timpului şi în afara ţării, între care Italia, Franţa, Germania, Lituania, Spania, Polonia şi Ucraina.

Solista formaţiei, Ina Chiriac, colaborează cu Fanfara de la Cozmeşti de la vârsta de 14 ani.

Fanfara de la Cozmeşti are ultimele două spectacole la FITS, joi, de la ora 17.15 în Piaţa Mică şi de la ora 20.00 pe Pietonala Nicolae Bălcescu.

FITS se desfăşoară între 10 şi 19 iunie, reunind 2.850 de artişti din 70 de ţări. Spectacolele au loc în mai mult de 60 de locuri din oraş. Sunt nu numai piese de teatru, dar şi spectacole de dans, muzică, lansară de carte, expoziţii, conferinţe şi tot felul de evenimente specual concepute. În total, în cele zece zile de festival se prezintă publicului 449 de evenimente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.