Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, după ce a făcut declaraţii false în dosarul “Mită la PSD” privind finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Viorel Hrebenciuc a dat, în 25 octombrie 2011, declaraţii nesincere, în calitate de martor, "într-un dosar penal instrumentat de PICCJ - DNA (privind pe inculpaţii I.N., B.S.G., T.G. şi B.V.), iar, la data 26 iunie 2013, a dat declaraţii nesincere în calitate de martor, într-o cauza penală (privind pe  aceiaşi inculpaţi) aflată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti”.

Dosarul în care Hrebenciuc ar fi dat declaraţii false este cel cunoscut ca "Mită la PSD”, în care au fost judecaţi şi condamnaţi definitiv, în aprilie 2015, Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de închisoare, Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Barac, la doi ani şi jumătate, cu executare.

Procurorii susţin că, în urma declaraţiilor false date de Hrebenciuc în calitate de martor privind fapta săvârşită de Ioan Niculae, Judecătoria Sectorului 1 a dispus achitarea celor patru inculpaţi.

Ulterior, în 19 martie 2015, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat apelul în acelaşi dosar, Viorel Hrebenciuc, reaudiat în calitate de martor, a dat declaraţii sincere.

Dosarul va fi soluţionat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.

Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare în 7 aprilie în acest dosar. Surse judiciare au precizat că dosarul a fost deschis după ce Ioan Niculae a depus o plângere în care l-a acuzat pe Hrebenciuc de presiuni în 2009 pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană şi de faptul că fostul deputat a făcut declaraţii false când a fost audiat ca martor în dosarul “Mită la PSD”.

Conform surselor citate, Niculae a arătat în plângerea depusă la Parchetul Judecătoriei Sector 1 că i-a plătit lui Hrebenciuc peste 300.000 de lei, bani pe care i-ar fi dus atunci cu sacoşa. 

În dosarul “Mită la PSD”, la unul din termenele de judecată, din 2015,  când a fost audiat ca martor, Viorel Hrebenciuc a spus că de finanţarea campaniei prezidenţială din 2009 s-au ocupat Mircea Geoană şi apropiaţi ai acestuia, dar şi el, în calitate de şef de campanie, “domnul Bărac şi alţi membri cu funcţii de conducere în partid".

Hrebenciuc spunea că, trimis de Mircea Geoană, a mers la Ioan Niculae să îl roage să contribuie la campania electorală. “Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi Insomar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România, în realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană ", spunea atunci Hrebenciuc.

La rândul său, Ioan Niculae a spus, la ultimul termen de judecată, că s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc, au discutat aproximativ 15 minute, timp în care l-a întrebat dacă ar fi de acord să sponsorizez campania electorală a lui Geoană. Niculae a precizat că i-a spus lui Hrebenciuc că, în principiu, ar fi de acord, cu condiţia să fie un contract de sponsorizare şi totul să fie plătit prin bancă. “Nu s-a pus problema să-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discuţiei a rămas că mă va căuta în viitor, dar nu m-a mai căutat niciodată", arăta atunci Niculae, în declaraţia dată în faţa instanţei.

Ioan Niculae execută din aprilie 2015 pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.