Managerul Spitalului de Pediatrie din Braşov, chirurgul Liviu Muntean, spune, într-o postare pe Facebook, că vrea să dea în judecată Hexi Pharma atât din postura de manager, cât şi din cea de medic şi că se gândeşte dacă să se limiteze doar la această firmă. El consideră că în acest caz se poate vorbi de "atentat la siguranţa naţională".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Managerul Spitalului de Pediatrie din Braşov explică, în mesajul de pe Facebook, că dezinfectanţii au fost cumpăraţi de la firma românească Hexi Pharma prin achiziţie directă, la preţul cel mai mic, în condiţiile în care aceasta "avea absolut toate avizele, spre deosebire de alte firme", el menţionând că unitatea spitalicească a avut contract cu această companie până în aprilie 2016.

"Înainte de a fi manager de spital, sunt medic chirurg şi cred şi sper şi om. Am trăit cea mai neagră săptămână din viaţa mea din cauza dezinfectanţilor /diluaţilor. Spitalul pe care îl conduc a cumpărat de la Hexi prin achiziţie directă, la preţul cel mai mic de la firma care avea absolut toate avizele. Diferenţele de preţ nu erau deloc neglijabile, iar noi ne-am explicat acest lucru prin faptul că Hexi era firmă românească şi nici nu avea verigi intermediare de producţie, distribuţie etc. Ca manager, nu risipesc sub nicio formă banii spitalului, cea mai bună dovadă fiind faptul că am preluat spitalul cu aproape 1.000.000 euro datorie şi am achitat-o în primul an. Ca medic chirurg, nu cred că mă poate acuza nimeni de nebunie, adică să cumpăr cu bună ştiinţă dezinfectanţi «apă de ploaie». Ar fi însemnat să-mi pun propriii pacienţi operaţi în pericol“, scrie Liviu Muntean pe Facebook.

Chirurgul se arată revoltat de acuzaţia că managerii de spitale au luat mită ca să cumpere de la Hexi Pharma şi de faptul că instituţiile statului "diluează problema şi aruncâ anatema asupra managerilor".

"Insist să fie publicată lista celor care au primit mită de la Hexi pentru că personal mă simt profund lezat de această acuză. La rândul meu, acuz de ipocrizie pe toţi cei care prin cadrul legislativ creat ne-au împins dirijat, calculat, premeditat pe culoarul îngust al achiziţiilor, ca pe vite la abator, spre Hexi . Nu poţi să nu cumperi la preţul cel mai mic, te acuză imediat alte instituţii ale statului“, scrie pe Facebook Liviu Muntean.

Managerul Spitalului de Pediatrie Braşov mai spune că vrea să acţioneze în instanţă Hexi Pharma şi că se gândeşte dacă să se limiteze doar la această firmă, el considerând, totodată, că în acest caz se poate vorbi de atentat la siguranţa naţională.

"Sunt paralizat de frică pentru că în toţi aceşti ani se pare că am pus în pericol sănătatea pacienţilor şi ai spitalului. (...). Aş dori să văd lista oamenilor politici şi decidenţilor din România care s-au tratat în spitale din străinătate în ultimii ani şi să-i acuz pe toţi de tăinuire şi complicitate! Şi cum spuneam, de atentat la siguranţa naţională! Toti recunosc din gură profesionalismul medicilor români, atunci înseamnă că au plecat să se trateze afară din alt motiv, probabil ştiau de dezinfectanţi, nu? (...). Încep să-mi revin după o săptămână de coşmar, voi consulta un avocat pentru că vreau să acţionez în instanţă Hexi atât din postura de manager, cât şi de medic, iar lista acuzaţiilor va fi mare. Mă gâmdesc dacă să mă limitez doar la Hexi. Cei din jur îmi spun să stau naibii şi să-mi văd de treabă, să demisionez din funcţie şi să fac doar medicină. E extrem de tentant, iubesc meseria asta şi o fac din pasiune, dar cum rămâne cu paşii in spate? Nu mai putem accepta să dăm înapoi, să nu spunem nimic, dar în acelaşi timp să acuzăm pe alţii că nu e bine“, a mai scris Liviu Muntean pe Facebook.

Rezultatele testelor făcute publice de Ministerul Sănătăţii arată clar că dezinfectanţii neconformi de la Spitalul de Pediatrie Braşov şi de la Spitalul Municipal Făgăraş erau un pericol pentru sănătate şi erau diluaţi. Astfel, produsul Polyiodine Scrub avea o concentraţie de 3,39% deşi valoarea declarată era de 7,5%. Alte două produse marca Hexio Sept erau, de asemenea, diluate, unul dintre produse având o concentraţie de 1,18% deşi valoarea declarată era de 12%, iar celălalt 5,68%, deşi valoarea declarată era de 7%.

Probele au fost ridicate şi sigilate de Poliţia Română şi testate într-un laborator acreditat.

Spitalul de Pediatrie şi cel din Făgăraş au retras încă de la începutul săptămânii trecute toate produsele Hexi Pharma.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, vineri, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Surse judiciare au declarat, tot vineri, pentru News.ro, că anchetatorii au făcut noi verificări la sediul firmei şi au sigiliat probe, cercetările vizând atât zona de producţie, cât şi documentele societăţii. Conform aceloraşi surse, la sediul IGPR au fost verificate calculatoarele şi telefoanele directorului general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi ale chimistului fabricii.

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, marţea trecută, timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

În ziua următoare, Hexi Pharma a anunţat că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. 

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.