”Cartea şoaptelor”, romanul lui Varujan Vosganian care aduce în prim-plan destinul armenilor în diaspora, vorbind şi despre genocidul din timpul Primului Război Mondial, este nominalizat la premiul ”Ambasadorul Noii Europe”, ce recompensează ”cărţile care evocă valorile Europei şi vorbesc despre modernitatea Europei”, a declarat scriitorul pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, romanul ”Cartea şoaptelor” (Polirom, 2009; ediţia a II-a, 2012) se află pe lista scurtă a titlurilor nominalizate pentru premiul oferit de Centrul European pentru Solidaritate din Gdańsk şi Colegiul Europei de Est ”Jan Nowak-Jeziorański” din Wrocław. Decernat anual, premiul este atribuit celei mai bune cărţi publicate în limba poloneză în anul anterior şi care înfăţişează evoluţia istorică şi realităţile contemporane ale Europei.

”S-ar putea pune întrebarea de ce o carte care vorbeşte despre trecut ar putea să fie utilă pentru viitorul Europei. «Cartea şoaptelor» este o biografie a secolului al XX-lea şi trage semnalul de alarmă că nu am învăţat prea mult din lecţia tristă a secolului al XX-lea, care a adus pentru prima dată omenirii războaiele mondiale, apatrizii, genocidul, lagărele de concentrare, ideologia folosită ca instrument al autorităţii”, a explicat Varujan Vosganian. 

”Este un semnal că trebuie să înţelegem lecţia secolului trecut care, deşi calendaristic s-a sfârşit, nu se mai termină odată. În acelaşi timp pune în faţa omenirii această opţiune tulburătoare între uitare, răzbunare şi iertare”, a adăugat acesta.

Dintre titlurile publicate în anul 2015 în limba poloneză, au fost selectate 75 de volume pentru lista lungă, din care doar cinci au fost alese în selecţia finală. Festivitatea de decernare a premiului va avea la Gdańsk, în data de 24 mai 2016.

Declarat bestsellerul anului 2013 în Armenia, volumul a obţinut Premiul ”Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul ”Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

Tema genocidului armean este din ce în ce mai prezentă pe agenda publică a Europei. Papa Francisc a declanşat o dispută cu autorităţile turce, anul trecut, chiar în preajma comemorării unui secol de la masacru, când a declarat că uciderea a un milion şi jumătate de armeni în Primul Război Mondial a fost ”primul genocid al secolului al XX-lea”. Atunci, Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican, în semn de protest şi a lăsat postul vacant vreme de zece luni, ceea ce, în termeni diplomatici, semnifică o absenţă lungă.

Turcia acceptă faptul că mulţi creştini armeni au fost ucişi de soldaţii otomani, dar neagă numărul mare al victimelor şi nu admite încadrarea acestor crime în ceea ce se numeşte ”genocid”. Estimările istoricilor armeni vorbesc despre 1,5 milioane de armeni care au fost ucişi între 1915 şi 1918.

Varujan Vosganian este poet şi prozator, dar şi senator în Parlamentul României. A publicat volume de versuri şi de proză, care au fost premiate sau nominalizate la importante trofee literare în ţară şi în străinătate.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.