Peruvianul Mario Vargas Llosa, care a împlinit, luni, vârsta de 80 de ani, spune că va scrie până în ultima zi a vieţii sale, în prezent lucrând la un roman despre presa folosită politic în mandatul preşedintelui Alberto Fujimori, volum programat să apară în acest an, întâmplător şi anul în care fiica fostului dictator candidează la prezidenţialele din Peru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pilar Reyes, directorul editorial al grupului Alfaguara, a spus să Llosa refuză să creadă că anii cei mai buni din viaţă s-au consumat. ”Va refuza să creadă asta, în pofida tuturor evidenţelor. Cred că asta este o certitudine a lui şi este şi ceea ce îi dă energie”, a spus Reyes, citată de Deutsche Welle.

Unul dintre motivele acestui entuziasm este pus şi pe seama recentului divorţ al scriitorului de Patricia Llosa, după 50 de ani de căsnicie. Scriitorul a intrat în atenţia presei de tip tabloid după ce povestea sa de dragoste cu Isabel Preysler a devenit publică. Preysler este fosta soţie a lui Julio Iglesias şi văduva lui Miguel Boyer, fost ministru spaniol al Economiei.

Scriitorul a dezvăluit, la începutul lunii martie, titlul romanului la care lucrează -  "Cinco esquinas" (”Cinci colţuri”) - şi care analizează felul în care presa poate fi folosită ca instrument de propagandă de către puterea politică. Acţiunea, plasată în Peru, într-o suburbie a Limei cunoscută sub numele de ”Cinci colţuri”, reface ultimele luni ale dictaturii lui Fujimori şi Montesinos, cel din urmă fiind fostul şef al serviciilor secrete din Peru.

”Este o carte interesantă, cu pasaje erotice şi un suspans care aproape că o transformă într-un roman de groază”, a comentat Thomas Brovot, traducătorul lui Llosa în limba germană, din 2011.

La alegerile din 1990, Mario Vargas Llosa a candidat la preşedinţia statului Peru, contra lui Alberto Fujimori, dar a fost învins. În luna februarie a acestui an, scriitorul avertiza asupra pericolului ca fiica lui Fujimori (preşedinte în perioada 1990-2000), Keiko, să câştige un mandat de preşedinte, la scrutinul care va avea loc în luna aprilie. Keiko Fujomori este cotată în sondaje cu cele mai mari şanse, potrivit Reuters, 34% dintre opţiuni fiindu-i suficiente pentru a cârtiga primul tur al alegerilor din 10 aprilie.

Mario Vargas Llosa îşi va petrece ziua de naştere oferind o cină de gală pentru 400 de persoane, într-un hotel din Madrid, urmată de o petrecere care îi va aduce împreună pe liderii politici şi culturali ai Spaniei, printre care prim-ministrul Mariano Rajoy, foştii premieri José María Aznar şi Felipe González, alături de scriitorul turc Orhan Pamuk.

Una dintre cele mai mari recunoaşteri îi vine din Franţa, acolo unde peruvianul va deveni primul scriitor străin care îşi va vedea, în timpul vieţii, întreaga opera reunită într-una dintre prestigioasele ediţii franceze Pléiade. Autorul ”Mătuşii Julia şi condeierul” va intra, astfel, în celebra colecţie a editurii Gallimard, care reuneşte elita literaturii mondiale.

”Nu aş fi îndrăznit să visez că, într-o zi, cărţile mele ar putea face parte din această colecţie. Realizarea acestui vis mă încântă, mă umple de bucurie şi de recunoştinţă faţă de cei care au făcut posibil acest miracol”, a mărturisit Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, în 2010, citat de lepoint.fr.

Astfel, două volume semnate de Mario Vargas Llosa  vor fi publicate, acestea reunind, de fapt, în ordine cronologică, opt dintre cele 18 romane publicate de scriitorul sud-american.

Primul volum va cuprinde titlurile  "Mătuşa Julia şi condeierul" (1977), ”Oraşul şi câinii” (1963), ”Casa verde” (1965), ”Conversaţie la catedrală” (1969), acesta din urmă fiind, fără îndoială, cel mai ambiţios roman, considerat în mod unanim una dintre capodoperele literaturii de limbă spaniolă din secolul al XX-lea. Cel de-al doilea volum conţine romanele ”Războiul sfârşitului lumii” (1981), "Sărbătoarea ţapului”(2000), "Paradisul de după colţ" (2003) şi "Rătăcirile fetei nesăbuite" (2006).

Chiar Mario Vargas Llosa a făcut selecţia celor opt romane care compun aceste două Pléiade. Toate textele vor avea, aşa cum cer regulile Pléiade, un aparat critic, pentru care au fost folosite arhive: manuscrise, corespondenţe, note ale scriitorului. 

”Scriitura este, la Mario Vargas Llosa, aventura unei vieţi. Tiranică, exclusivă, ea cere o totală dăruire de sine”, explică Stéphane Michaud, coordonatorul colecţiei.

Ultimul reprezentant al unei generaţii colosale de autori latino-americani, din care fac parte columbianul Gabriel Garcia Marquez, mort în 2014 şi mexicanul Carlos Fuentes, mort în 2012, Mario Vargas Llosa "încarnează desăvâşirea", adaugă Stéphane Michaud. 

Francofon şi francofil, Mario Vargas Llosa păstrează o adevărată nostalgie pentru Parisul în care a locuit la începutul anilor 1960. ”Acei ani au fost, pentru mine, decisivi, pentru că mi-am împlinit visul din copilărie: am devenit scriitor”, aminteşte Llosa, în prefaţa primului volum Pléiade.

Înaintea lui Llosa, 16 scriitori, toţi francezi, au intrat, în timpul vieţii, în prestigioasa colecţie Pléiade. 

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. Între 1950 şi 1952 a urmat cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţă descrisă în primul roman, ”Oraşul şi câinii”. În 1955, Llosa s-a căsătorit cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, de care a divorţat în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia.

Ultima carte tradusă în limba română, la editura Humanitas, este ”Civilizaţia spectacolului”, care reuneşte o serie de eseuri pe teme culturale pe care Mario Vargas Llosa le propune publicului în chip de semnal de alarmă: „Cultura, în sensul tradiţional al cuvântului, e în prezent pe cale să dispară.

După o tinereţe în care s-a apropiat de comunism, s-a distanţat de Fidel Castro, ba chiar l-a acuzat pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism.

În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa premiul Nobel pentru literatură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.