Producţii nominalizate la Oscar sau premiate la festivaluri precum Berlin, Cannes, Veneţia, Toronto, Locarno şi San Sebastian, vor fi prezentate la ce-a de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se desfăşoară în perioada 27 mai - 5 iunie, la Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două dintre lungmetrajele nominalizate anul acesta la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină” la gala premiilor Oscar vor rula în premieră la Cluj-Napoca, informează organizatorii.

Este vorba despre ”A War”, de Tobias Lindholm, care spune povestea unui comandant acuzat de crime de război în Afganistan, şi de ”Embrace of the Serpent”, de Ciro Guerra, primul film columbian care concurează pentru statuetă, una dintre revelaţiile anului 2015, premiat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Proaspăt premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, regizorul Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste filmată de directorul de imagine Oleg Mutu, ”United States of Love”. La TIFF 2014, Wasilewski a câştigat premiul pentru regie cu filmul ”Floating Skyscrapers”.

Una dintre atracţiile TIFF 2016 va fi şi ”Francofonia”, noua producţie semnată de Alexander Sokurov, distinsă cu două premii la Festivalul de la Veneţia, un magistral portret şi o reflecţie asupra rolului muzeului Luvru în istorie, dar şi al Franţei, ca naţiune îndrăgostită de artă.

Propunerea Poloniei pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar, ”11 Minutes”, noua peliculă a cineastului Jerzy Skolimowski, este, de asemenea, confirmată pentru ediţia de anul acesta a TIFF.

La TIFF va fi prezentat şi ”Heart of a Dog”, de Laurie Anderson, un eseu emoţionant, realizat în memoria câinelui artistei renumite pentru experimentele sale în artă şi muzică şi considerată unul dintre pionierii muzicii electronice. Producţia s-a aflat pe lista scurtă la Oscar, la categoria ”cel mai bun documentar”. 

O altă producţie, ”Schneider vs. Bax”, de Alex van Warmerdam, proiectată la Festivalul de Film Locarno, ce spune povestea unui asasin plătit care trebuie să ucidă un scriitor, este prezentată în premieră la TIFF 2016.

O supriză va fi excentricul şi flamboaiantul ”Baahubali: The Beginning”, filmul indian cu cel mai mare buget din istoria acestei ţări - 40 de milioane de dolari. Filmul a călătorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges şi Tallinn şi va fi adus în premieră la TIFF.

”The King of Havana”, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, care a fost omagiat în secţiunea 3x3 la TIFF 2015, este portretul dur şi realist al capitalei Cubei în anii 1990. Pellicula a primit trei nominalizări la premiile Goya şi a fost distinsă cu un premiul pentru interpretare la San Sebastian, acordat actriţei Yordanka Ariosa. 

”Te prometo anarquía”, filmul lui Julio Hernández Cordón despre doi bărbaţi tineri care se îndrăgostesc în Mexico City şi se implică în traficul cu sânge, face parte din selecţia TIFF.

La ediţia de anul acesta a festivalului vor fi prezentate şi drama bizară ”Bleak Street / La calle de la amargura”, noul film al regizorului Arturo Ripstein, care a fost proiectată în competiţie la Veneţia şi Toronto, ”Paulina”, de Santiago Mitre, care explorează trauma complexă şi derutantă a unei femei după un viol, şi comedia ”The Apostate”, de Federico Veiroj, regizor distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru ”A Useful Life”, favoritul criticii la Festivalul San Sebastian.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.