Te gândeşti să-ţi schimbi job-ul? Ai visat mereu să desenezi grădini sau să gândeşti amenajări interioare, dar ai ajuns să te ocupi de cifre, ţinând contabilitatea unor companii? Simţi că viaţa în corporaţie nu mai este pentru tine? Curaj, reconversia profesională poate fi făcută oricând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O schimbare în carieră presupune o decizie foarte greu de luat. Însă, wedohr.ro îţi arată care sunt primii cinci paşi pe care trebuie să îi faci pentru schimbarea pe care ţi-o doreşti: 

AI ÎNCREDERE ÎN INSTINCTUL TĂU: GÂNDEŞTE-TE LA JOB-UL IDEAL

Pentru o astfel de schimbare trebuie să îţi asumi nişte riscuri şi să ai încredere în tine. Nu o să ştii cum să reuşeşti în noul domeniu până nu vei apuca să lucrezi efectiv. Aşa că, pentru această decizie trebuie să pui mare preţ pe instinctul tău. Trebuie să încerci, să fii gata să greşeşti, să experimentezi, să ai răbdare şi să fii perseverent. Până la urmă vorbim despre visul tău, nu? Ai încredere în el şi în tine. Dacă nu încerci, nu ai cum să reuşeşti. 

CONCENTREAZĂ-TE PE A ANALIZA EFICIENT OFERTELE DE PE PIAŢA DE MUNCĂ

Acum că eşti pregătit pentru această schimbare profesională este timpul să aplici pentru job-uri. Dar nu căuta orice fel de loc de muncă sau o să ajungi în acelaşi stadiu de nemulţumire profesională de acum. Aşadar, fă-ţi un plan cu lucrurile pe care le cauţi la locul de muncă. Analizează bine piaţa şi vezi dacă dorinţele tale sunt realiste şi pot fi atinse sau nu. Important este să fii pragmatic … în timp ce-ţi atingi visul profesional. Şi, dacă simţi că ai nevoie, contactează şi un profesionist în resurse umane care să te ghideze în această nouă aventură profesională: pe noi ne vei găsi mereu pe office@wedohr.ro sau la sediul din strada Grigore Alexandrescu.

AI GRIJĂ LA MODUL ÎN CARE ÎŢI ALCĂTUIEŞTI CV-UL

Cel puţin la început nu vei avea foarte mare experienţă în noul domeniu, însă asta nu înseamnă că nu vei avea cum să-ţi construieşti un CV potrivit noilor provocări. Toată lumea are calităţi, cunoştinţe şi aptitudini care pot fi transferate dintr-un domeniu în altul. De altfel, după o carieră deja îndelungată, informaţii precum educaţia sau trainingurile devin secundare într-un CV. În schimb vor deveni importante aptitudini precum: 

  • Modul în care administrezi situaţiile tensionate sau schimbările
  • Aptitudinile de comunicare şi felul în care îţi construieşi relaţii sau reuşeşti să-i influenţezi pozitiv pe cei din jurul tău
  • Abilităţile de lider şi felul în care îţi prezinţi filosofia şi viziunea despre viitorul companiei sau al echipei tale
  • Modalitatea prin care reuşeşti să rezolvi probleme şi felul în care poţi să transformi o situaţie complicată într-o oportunitate

Aşadar, concentrează-te pe aceste lucruri şi încearcă să le pui în valoare în CV-ul tău. Prezintă aceste informaţii folosind exemple şi numere mari şi, în acest fel, vei lăsa o impresie bună oricărui expert în resurse umane. 

NETWORK, NETWORK, NETWORK

Încearcă să cunoşti cât mai mulţi oameni, în acest fel vei ajunge să înţelegi domeniul nou în care intri, felul în care gândesc şi angajează companiile, care sunt trendurile din industrie şi care sunt cerinţele pentru angajatori. Nu este nevoie doar să-ţi doreşti o schimbare, trebuie să fii dispus să munceşti pentru ea, iar asta înseamnă şi să o comunici celorlalţi: nu se ştie niciodată de unde poate să vină o ofertă de job. Însă, nu face niciodată greşeala de a cere cuiva foarte direct şi de la început un job. Construieşte o relaţie şi abia apoi gândeşte-te cum să lansezi această întrebare. 

Zona de networking nu este doar o activitate pe care să o practici atunci când îţi cauţi un nou loc de muncă. Ar trebui să fie o acţiune pe care să o cultivi şi să o menţii activă în permanenţă. În acest fel, vei ajunge să cunoşti oameni noi de la care să înveţi şi să te inspiri … chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat o schimbare în zona profesională.

ÎNCEARCĂ SĂ VORBEŞTI CU OAMENI DIN DOMENIUL ÎN CARE VREI SĂ INTRI

Atunci când te gândeşti la o astfel de schimbare este important să înţelegi domeniul în care vrei să intri. De aceea, încearcă să vorbeşti cu cât mai mulţi oameni care activează aici, poate chiar care lucrează exact în job-ul pe care ţi-l doreşti. Cere-le sfatul, roagă-i să împărtăşească cu tine povestea lor profesională şi modul în care gândesc şi lucrează în fiecare zi. Explică-le că vrei să faci o schimbare şi roagă-i să te ajute să afli dacă această este alegerea potrivită. 

NU-ŢI FIE TEAMĂ SĂ APLICI PENTRU JOB-UL IDEAL

Şi la final, mai este un singur pas: aplică. Ai găsit deja drumul pe care ţi-l doreşti în viaţă, atunci ai curajul de a te lăsa purtat de dorinţa de schimbare. Nu te lăsa descurajat de refuzurile pe care le-ai putea primi, învaţa din ele şi pune-ţi toată energia pe schimbarea pe care vrei s-o faci. O să reuşeşti!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.