Premierul Nicolae Ciucă a afirmat vineri, cu ocazia Zilei comemorării victimelor Holocaustului, că această lecţie dură a istoriei ne reaminteşte ce se întâmplă când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează idei otrăvitoare pentru societate şi care rup echilibrul convieţuirii paşnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preezentăm integral discursul rostit de premier la ceremonia organizată la Templul Coral:

”Aducem astăzi un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului şi rememorăm una dintre cele mai cumplite pagini din istorie, când ura, barbaria şi crima au redus umanitatea la tăcere şi au distrus destinele a milioane de oameni nevinovaţi. Marcăm, împreună, cei 78 de ani de la eliberarea Lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, într-un loc emblematic pentru comunitatea evreiască din România, care a fost martorul atacurilor brutale desfăşurate asupra evreilor în timpul Pogromului de la Bucureşti, din ianuarie 1941.

27 ianuarie 1945 a însemnat finalul odiosului val de crime şi orori petrecute în timpul Holocaustului, reprezentând însă şi debutul unei lumi marcate, pentru totdeauna, de această vinovăţie. În acelaşi timp, omenirea şi-a asumat misiunea de a reclădi speranţa în umanitate şi în valorile fundamentale, precum şi de a onora neîncetat memoria victimelor şi de a sprijini supravieţuitorii.
Această lecţie dură a istoriei ne reaminteşte, de fiecare dată, ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează idei otrăvitoare pentru societate şi care rup echilibrul convieţuirii paşnice. Nu trebuie să-i uităm însă pe acei români curajoşi care, aşa cum spunea Elie Wiesel, „şi-au riscat propriile vieţi şi au salvat onoarea naţiunii lor opunându-se opresiunii şi uciderii concetăţenilor lor.”

Doamnelor şi domnilor,
Statul român a început procesul de asumare a Holocaustului în urmă cu două decenii, iar progresele realizate în domeniul politicilor memoriei, educaţiei şi cercetării despre Holocaust şi combaterii antisemitismului sunt remarcabile. Recent, România a adoptat o strategie dedicată prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură care produce deja efecte. De asemenea, s-au parcurs paşi importanţi pentru realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. În centrul acestor demersuri se află sprijinirea constantă a comunităţii evreieşti din ţara noastră şi valorizarea patrimoniului evreiesc, care este parte integrantă a culturii naţionale, obiective care vor continua să ocupe un loc prioritar pe agenda Executivului pe care îl conduc.
 Lupta pentru apărarea valorilor fundamentale, pentru consolidarea unei societăţi reziliente şi incluzive este însă una permanentă pentru că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public. Toate aceste curente nu fac decât să întineze memoria victimelor Holocaustului, să pericliteze valorile democratice şi statul de drept.
Rămânem vigilenţi şi luăm atitudine împotriva acestor manifestări şi a celor care continuă să elogieze criminalii de război. Nu putem permite distorsionarea istoriei sau minimizarea Holocaustului. Avem instrumentele necesare pentru a ne apăra democraţia, iar toate autorităţile responsabile trebuie să îşi ducă la îndeplinire misiunea. Atitudinile toxice trebuie sancţionate, iar legislaţia trebuie aplicată consecvent. De asemenea, promovarea educaţiei, a gândirii critice şi a cunoaşterii istoriei într-un mod autentic, fără idealizări, sunt prioritare. Nu în ultimul rând, comemorările şi proiectele memoriale, mai ales în locurile care poartă amintirea ororilor petrecute în timpul Holocaustului, trebuie să fie tot mai prezente în spaţiul public. În acest sens, încurajez autorităţile locale să se dedice cu mai multă energie promovării politicilor memoriei şi să organizeze acţiuni şi manifestări dedicate acestui episod tragic din istoria naţională.
În calitate de Prim-Ministru al României voi continua să susţin necondiţionat demersurile în direcţia promovării vieţii evreieşti, dar şi prevenirea şi combaterea antisemitismului, extremismului, intoleranţei şi urii.
În această zi în care la nivel internaţional se comemorează victimele Holocaustului, se cuvine ca, în memoria milioanelor de persoane care au pierit în mod brutal şi inuman în lagărele de exterminare, în camerele de gazare sau în marşurile morţii, să reafirmăm angajamentul ferm pentru consolidarea unei societăţi puternic ataşate principiilor şi valorilor democratice.
Să păstrăm vie amintirea victimelor!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.