Wess Mitchell, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, a declarat luni, la Facultatea de Drept din Bucureşti, că instituţiile anticorupţie sunt mărturie a faptului că românii sunt curajoşi în apărarea libertăţilor pe care le-au vrut în 1989.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În deschiderea discursului său, Mitchell a afirmat: „Statele Unite sunt cu voi şi vor continua să fie de-a lungul fiecărui pas”.

Mitchell a punctat că, spre deosebire de 1989, când era una dintre cele mai sărace ţări din Europa, astăzi, România este membră a NATO şi UE, iar economia ţării este una dintre cele mai dinamice de pe continent. Diplomatul a precizat că acestui progres i se alătură şi cel privind lupta anti-corupţie.

„În ultimii ani, aţi făcut numeroase progrese privind lupta anticorupţie. Nu sunteţi singuri în această luptă. Fiecare ţară din lume trebuie să lupte împotriva corupţiei. Ştiţi din vremea comunismului ce forţă vicleană poate fi corupţia, iar lupta împotriva ei necesită legi eficiente şi curaj. Instituţiile voastre anticorupţie sunt mărturie a faptului că românii sunt curajoşi în apărarea libertăţilor pe care le-au vrut în 1989. Aşa cum spune Constituţia voastră: Nimeni nu este mai presus de lege. Asta este esenţa a ceea ce înseamnă să fii vestic”.

El a susţinut că progresul făcut de România în combaterea corupţiei este „evident”.

Întrebat despre amendamentele aduse Legilor justiţiei, Mitchell a precizat că „SUA susţin lupta anticorupţie şi asta ar trebui să îi încurajeze pe români”.

„România este un foarte apropiat aliat şi un partener strategic pentru SUA”, a mai spus el, amintind şi de faptul că anul acesta ţara noastră sărbătoreşte 100 de ani şi că Statele Unite au jucat un rol important în înfăptuirea ţării. „Sunteţi vestici pentru că aţi ales asta, prin decizia de a adera la NATO şi UE”.

Wess Mitchell va conduce delegaţia SUA la cea de-a şasea reuniune a Dialogului de Parteneriat Strategic SUA - România, iar marţi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.