Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi-a exprimat dezamăgirea, joi, după Consiliul JAI care a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen, şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor acestor ţări: Meritaţi să fiţi membri, meritaţi să fiţi în Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson le-a transmis românilor că le împărtăşeşte dezamăgirea şi i-a asigurat că în Consiliul JAI s-au bucurat de un sprijin puternic. 

Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.

Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei, explicând că procedura a făcut să fie supuse la vot separat candidatura Croaţiei şi candidaturile României şi Bulgariei.

De problema aderării lor la Schengen se va ocupa acum preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care începe la 1 martie 2023, comisarul declarându-şi scepticismul că această temă ar putea fi dusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.

La rândul său, ministrul ceh de interne, Vít Rakušan, le-a mulţumit României şi Bulgariei pentru tot ce au făcut pentru Schengen. 

Ambiii oficiali europeni au felicitat Croaţia, care devine de la 1 ianuarie 2023 nou membru Schengen, şi i-au urat bine a venit!

ŞTIREA INIŢIALĂ - Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru News,ro. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

Conform surselor citate, Austria şi-a menţinut decizia de a vota împpotriva admiterii României în spaţiul Schengen.

Olanda, care s-a exprimat în favoarea includerii României în Schengen, a votat împotriva Bulgariei, aşa cum de altfel anunţase. 

Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării  Bulgariei.

Croaţia a fost singurul stat acceptat, ca urmare a unanimităţii înregistrate la nivelul JAI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.