Ministrul Finanţelor Dan Vîlceanu preferă varianta unui Guvern minoritar, ca în 2020, guvernării din 2021. ”Decât să am o majoritate care să blocheze din interior actul de guvernare, mai bine ştim fiecare care ne este poziţia, ce vrem să facem fiecare şi cum ne raportăm la oameni, la electorat”, argumentează ministrul într-un interviu pentru Profit News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă vede posibil şi de lungă durată un guvern minoritar care, vrând-nevrând, va avea nevoie de voturile PSD în Parlament, ministrul a răspuns: ”Un guvern PNL-UDMR. Eu nu înţeleg de ce se pune problema - voturile PSD sau voturile USR sau...Până la urmă, noi, în 2020, am avut guvern minoritar. Am depins de PSD, am depins de USR, UDMR anul trecut nu era în alianţă cu noi.  Nu înţeleg de ce trebuie să ne raportăm la un partid sau altul. Dacă se va concretiza acest scenariu, cu guvern minoritar, mergi în Parlament şi, acolo, în funcţie de proiect, partidele decid. Eu nu cred, de exemplu, că dacă noi venim cu o variantă de desfiinţare a SIIJ, USR poate vota împotrivă. Fie că e în Guvern, fie că nu. Sunt convins că USR nu va putea explica electoratului propriu de ce nu a votat desfiinţarea SIIJ. Cum de asemenea nu cred că atunci când va ajunge în Parlament PNI Anghel Saligny, PSD poate să voteze împotrivă, nu cred”.

Dan Vîlceanu a comentat şi faptul că în 2020 preşedintele Klaus Iohannis invoca faptull că nu există majoritate în Parlament, de câte ori era întrebat în legătură cu ritmul reformelor.
”Dacă fac o comparaţie între modul cum guvernul a funcţionat în 2020 faţă de 2021, aş alege oricând varianta 2020, cu guvern minoritar. Decât să am o majoritate care să blocheze din interior actul de guvernare, mai bine ştim fiecare care ne este poziţia, ce vrem să facem fiecare şi cum ne raportăm la oameni, la electorat”, precizează ministrul Finanţelor.
În ceea ce priveşte condiţiile în care ar mai fi luată în calcul reluarea negocierilor cu USR PLUS, Vîlceanu afirmă că foştii parteneri de guvernare trebuie să accepte că Florin Cîţu rămâne premier şi să admită că Programul Anghel Saligny” este necesar oamenilor care trăiesc în comunităţi rurale fără apă, fără gaze, fără asfalt.
 
”În condiţiile în care cei de la USR PLUS sunt conştienţi de faptul că Florin Cîţu va fi preşedintele partidului şi, după ce a fost votat de PNL  într-un congres cu 5000 de membri, nu mai poţi să vii să spui ”Vrem un alt premier, nu preşedintele partidului!”, preşedinte care a primit o confirmare  a legitimităţii pe care o are. Şi în condiţiile în care USR PLUS ia în considerare că există şi oameni care trăiesc în comunităţi rurale fără apă, fără gaze, fără asfalt. Şi că trebuie să ai preocupare pentru toţi, nu doar pentru electoratul tău, care trăieşte la oraş”, a explicat ministrul Finanţelor. 
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.