Fostul premier Victor Ponta a declarat, luni seara, într-o intervenţie telefonică la România TV, că PSD va face nominalizarea de prim-ministru doar după formarea Parlamentului pentru a şti exact dacă are majoritate absolută sau dacă va fi nevoie ca alţi parlamentari să se alăture grupului social-democrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem emoţii dacă la repartizarea mandatelor PSD va avea majoritate absolută pentru că, dacă are majoritate absolută, se aplică un articol din Constituţia României referitoare la nominalizarea primului-ministru (...) Cel mai bine pentru România, nu doar pentru PSD, este ca cel care îşi sumă responsabilitatea de prim-ministru să aibă şi puterea politică de a fi lider al partidului. Când se va face nominalizarea oficială, cu siguranţă nu înainte de formarea Parlamentului şi de a şti exact dacă PSD are sau nu jumătate din majoritatea absolută din Parlamentul României”, a afirmat Victor Ponta.

Fostul premier a citit articolul 103 din Constituţia României, care prevede că „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Nu scrie în Constituţie partidul care a obţinut în alegeri majoritate absolută, ci spune cel care are o majoritate absolută în Parlament. Ori noi asta vom şti luni seara sau marţi după ce se depune jurământul şi după ce fiecare parlamentar anunţă din ce partid face parte şi din ce grup face parte. Şi dacă acum la repartizare ne lipsesc două, trei mandate, eu cred că vor fi poate doi, trei, patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD şi atunci, conform articolului 103 din Constituţie, nu se mai fac consultări cu celelalte partide”, a explicat fostul lider social-democrat.

Victor Ponta a dat asigurări că PSD va guverna alături de ALDE deoarece „îşi ţin cuvântul”.

„Dragnea a explicat foarte clar că vom guverna împreuna cu cei de la ALDE. Nu se pune problema. Ne ţinem cuvântul şi au oameni foarte buni, iar guvernarea nu va fi deloc uşoară”, a menţionat fostul premier.

PSD ar mai fi avut nevoie de nouă mandate pentru a obţine majoritatea în Parlament, au declarat surse social-democrate. După finalizarea calculelor partidului, PSD va fi reprezentat în Parlament de 224 de senatori şi deputaţi.

”La un procent de 45%, vom avea 224 parlamentari”, au declarat surse din partid.

Pentru a obţine majoritatea mandatelor, PSD ar fi avut nevoie de 233 de mandate.

Potrivit calculelor iniţiale ale PSD, partidul ar fi avut 4 mandate peste 50% din numărul total al parlamentarilor, astfel că social-democraţii ar fi avut majoritatea, 

Conform unor surse PSD, partidul îl susţine în continuare pe Călin Popescu Tăriceanu la conducerea Senatului, liderii social-democraţi urmând sa aibă în cursul zilei de luni o întâlnire cu liderii ALDE.

Deşi împreună cu ALDE va avea majoritatea în Parlament, PSD rămâne deschis unei posibile colaborări cu UDMR la guvernare, au mai spus sursele citate.

PSD a obţinut la Senat 45,43% din voturi, PNL 20,32% iar USR 8,97%, potrivit datelor parţiale prezentate luni de BEC la ora 15.00, în timp ce la Camera Deputaţilor PSD are 45,31%, PNL 19,99%, iar USR 9.92%.

Potrivit vicepreşedintelui BEC Marian Muhulet, au fost centralizate 95,58% din procesele verbale venite din secţii.

La Senat, PSD a obţinut 45,43%, PNL 20,32%, USR 8,97%, UDMR 6,49%, ALDE 6,01%, iar PMP 5,59%, în timp ce la Camera Deputaţilor PSD a obţinut 45,31%, PNL 19,99%, USR 8,92%, UDMR 6,43%, ALDE 5,62%, iar PMP 5,29%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.