Fostul prim-ministru Victor Ponta susţine că, în ultimii doi an, în România a avut loc un proces de ”epurare” a elitelor politice, economice, de media şi sociale ale ţării care sunt comparabile prin proporţii doar cu valul de victime ce a urmat instaurării regimului stalinist în România, după a doua conflagraţie mondială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”«Epurările» făcute în 2015-16 în cadrul elitelor politice, economice, de media şi sociale sunt comparabile ca număr şi impact doar cu anii 1950-60, când bătălia pentru acapararea puterii pe plan intern de către PCR cu sprjinul URSS a «masacrat» o generaţie întreagă de lideri”, a scris Victor Ponta, luni, pe Facebook.

Ponta a făcut această consideraţie în legătură cu lipsa de resurse umane care să elaboreze o strategie de acţiune pe plan extern pentru România, în contextul în care fostul premier a făcut o analiză a situaţiei pe plan internaţional a ţării noastre şi a perspectivelor sumbre care se anunţă pentru anul 2017, din acest punct de vedere.

”Este prima dată după 1989 când România nu are practic niciun prieten în Regiune (şi nici perspective în acest sens), prima dată după 2008 când Rusia se află în ofensivă diplomatică (şi chiar militară în Siria şi Ucraina) în Regiunea Mării Negre”, susţine Victor Ponta.

El crede că situaţia ţării noastre pe plan extern este agravată de evoluţiile politice pe plan intern. Alături de ”epurarea” elitelor ce ar fi dus la o lipsă de resurse umane, Ponta a invocat interesul supradimensionat privind alegerile parlamentare, lipsa de pregătire şi de iniţiative diplomatice ale preşedintelui Klaus Iohannis, lipsa de credibilitate a Parlamentului şi partidelor politice care ar fi decredibilizate de atacurile venite din partea presei, a societăţii civile şi a procuraturii. 

”Din acest motiv se preferă pragmatic emiterea de opinii oficiale «şablon» în domeniul politicilor de strategie regională şi se evită total dezbaterea sau aderarea la orice alte idei care ar putea fi imediat acuzate de «deviaţionism» de la dogma oficială”, crede Victor Ponta.

Fostul şef al Guvernului susţine că poziţia internaţională a României s-a deteriorat constant în 2016. Astfel, summitul NATO de la Varşovia nu a luat nicio decizie privind o prezenţă întărită a Alianţei pe teritoriul ţării noastre, iar constituirea unei flote comune la Marea Neagră a fost amânată pe un termen indefinit; trilaterala România-Bulgaria-Serbia nu a funcţionat în acest an, iar cei doi vecini au o atitudine binevoitoare faţă de Rusia, lucru care se poate spune chiar şi despre Ungaria; relaţiile turco-ruse devin cordiale, iar România pare incapabilă să menţină Moldova angajată ferm pe drumul către integrarea europeană.

”Concluzia: când o ţară este distrusă «pas cu pas» din interior şi se află înconjurată doar de vecini «neprieteni», într-o regiune şi un continent aflate în crize fără precedent, viitorul său arată sumbru. Poate reuşim noi să ne trezim în acest moment extrem de negativ - şi poate reuşim să facem mai mult decât să spunem resemnaţi că avem «ghinion»!”, a adăugat Ponta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.