Victor Ponta a scris, marţi,pe Facebook, că există similitudini între Dacian Cioloş şi Julien Sorel, după ce prim-ministrul a spus că prenumele Julien a fost ales de mama sa ca urmare a impresiei pe care i-a făcut-o personajul principal al romanului ”Roşu şi negru” de Stendhal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru că şi mama mea m-a pus (şi bine a făcut) să citesc literatură universală (şi pentru că am memoria bună) am mers să verific dacă ce îmi aminteam eu despre personajul Julien Sorel i se potriveşte lui Julien Ciolos - şi am constatat că da, chiar foarte tare ! Aveti mai jos ce spune Wikipedia: «încercările unui tânăr de a-şi depăşi condiţia socială printr-o combinaţie de talent, muncă, decepţie şi ipocrizie, doar pentru a se trezi trădat de propria pasiune»”, a scris Victor Ponta.

El aminteşte că eroul lui Stendhal sfârşeşte prin a ajunge la închisoare. ”Pentru că tinerii «frumoşi şi liberi» sau militanţii PNL-işti sigur nu găsesc romanul lui Stendhal pe Facebook şi nici nu îl pot citi pe Hotnews le spun eu finalul - Julien ajunge la închisoare (că aveau şi pe atunci în Franţa tot un fel de DNA!) Vă rog nu mă puneţi să vă povestesc şi capitolul în care are o aventură cu soţia primului său protector (Monsieur de Renal) că deja intrăm în necazuri prea mari!”, a comentat fostul premier.

Acesta susţine că Cioloş se putea alege şi cu un prenume mai neinspirat decât Julien. ”Dacă citea mama sa «Fraţii Jderi» sau (Doamne fereşte) «Fraţii Karamazov», cum îl strigam pe premierul nostru cel emanat din flăcările de la Colectiv?!?”, a încheiat Ponta.

Premierul Dacian Cioloş a povestit, marţi seară, într-un interviu la radioul public, că al doilea prenume, Julien, l-a ales mama sa după ce a citit cartea ”Roşu şi negru” de Stendhal şi a marcat-o personajul Julien Sorel, precizând că prenumele de Dacian a fost dorinţa tatălui său care, de altfel, a înregistrat naşterea la starea civilă.

”Pur şi simplu, ceea ce mi-a spus mama – că după ce a născut şi discuta cu tata prenumele pe care să mi-l dea, tata avea o idee fixă cu Dacian. Auzise acest prenume şi voia neapărat să fie al meu. Mama a propus Julien pentru că în perioada sarcinii, stând mai mult acasă, mi-a spus că a citit citit «Roşu şi negru». Era perioada când era destul de dificil să faci rost de o carte bună. Făcuse rost de o carte bună şi a citit «Roşu şi negru», de Stendhal şi a marcat-o personajul Julien Sorel şi a propus Julien”, a povestit premierul Dacian Cioloş.

El şi-a mai aminit că mama sa ar fi vrut ca Julien să fie primul prenume, dar cum tatăl său a fost cel care s-a dus la starea civilă să declare naşterea, a pus Dacian. ”E mai senzaţională ideea că Julien înseamnă că sunt vândut francezilor sau mai ştiu eu cui...”, a comentat premierul Cioloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.