Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a anunţat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că joi va avea loc o discuţie cu reprezentanţii furnizorilor, pentru nelămuririle din legea privind plafonarea preţurilor la energie. El a menţionat că Autoritatea a publicat şi un model de declaraţie pe proprie răspundere şi de cerere pe care consumatorii le pot folosi pentru a face solicitările de plafonare. Reprezentantul ANRE a explicat că sunt doar patru categorii cre trebuie să depună aceste declaraţii, iar toţi cei care au contract pentru locul de consum nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de plafonare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În niciun caz consumatorii finali care au un singur loc de consum nu trebuie să depună cerere sau deplaraţie pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonare. Absolut toţi cei care au un singur loc de consum vor beneficia automat, fără să facă absolut niciun demers, cu condiţia să se încadreze în tranşele de consum prevăzute în lege”, a spus reprezentantul ANRE. 

Zoltan Nagy Bege a precizat că, ”toţi cei care au contract pentru locul de consum nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de plafonare” şi a explicat că ”unt trei categorii de consumatori care fără niciun dubiu, pentru a beneficia de plafonul 0.68 de bani pe kw, trebuie să depună cerere şi declaraţie pe proprie răspundere şi anume cei care folosesc dispositive medicale, familiile cu minim trei copii şi familiile monoparentale”. 

”Deci ei trebuie să depună declaraţie şi cerere la furnizor, pentru că furnizorul nu are de unde să ştie. În cazul lor, plafonarea se va aplica în prima lună după depunerea cererii. Dacă reuşesc să depună cererea în decembrie, ei vor beneficia de plafon începând cu 1 ianuarie 2023. Dacă depun în ianuarie, vor beneficia din februarie”, a spus vicepreşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, ”a patra categorie care ar putea să fie vizată de obligaţia de a depune cerere este acea categorie care are mai multe locuri de consum”.

”În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, furnizorul are obligaţia să îl încadreze la plafonare pentru locul de consum care corespunde şi cu adresa de domiciliu din buletin. Nu trebuie să facă nimic, dacă îi convine, doar în cazul în care vrea să beneficieze de plafonare în cazul altui loc de consum decât cel de domiciliu, de abia atunci trebuie să depună o cerere şi să specifice furnizorului pentru care loc de consum vrea plafonare”, a mai spus Zoltan Nagy Bege. 

Vicepreşedintele ANRE a anunţat că Autoritatea a postat pe site atât un model de cerere cât şi un model de declaraţie pe proprie răspundere, iar acestea se pot depune cererile atât electronic, prin mail cât şi personal, la sediu.

Despre nelămuririle din legea publicată în Monitorul Oficial, Zoltan Nagy Bege a anunţat că va fi o discuţie chiar mâine cu reprezentanţii furnizorilor.

”Sper să lămurim aceste probleme şi să ajungă şi ei la concluzia că doar în anumite situaţii sunt obigaţi clienţii să depună declaraţii şi cereri. Dacă după discuţia de mâine ajungem la concluzia că ar fi nevoie de reglementare din partea ANRE, nu vom ezita să facem”, a precizat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.