Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, marţi, despre contextul de securitate actual legat de conflictul din Ucraina, că trebuie să fim mereu pregătiţi, ”însă nu putem să vorbim despre iminenţa unui război, cel puţin din perspectivă militară”. Dîncu a dat exemplul declaraţiei purtătorului de cuvânt al Pentagonului, care şi el a eliminat cuvântul iminenţă din comunicate şi din limbajul comunicării de la Casa Albă şi de la Pentagon. ”Încă se continuă încercările de a se ajunge pe o cale paşnică la eliminarea posibilităţii unui război”, a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Ministrul Apărării a afirmat, despre declaraţia ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, privind riscul unui război tradiţional în Europa, că este o apreciere a acestuia. 

”Probabil că a gândit aşa dintr-o perspectivă istorică, pentru că, dacă ne uităm la unele similitudini care ar putea să existe între situaţia de astăzi şi o situaţie de la începutul celui de-al doilea Război mondial, s-ar putea să semene”, a spus Dîncu. 

El a precizat că ”războiul hibrid este un război continuu, astăzi, şi într-adevăr funcţionează agresiunile informatice şi alte forme, tipuri de comunicare care (..) care au valenţe subliminare şi încearcă să refacă miturile subconştientului, preluate de subconştientul colectiv, fac parte dintr-o agresiune culturală şi un război cultural care există astăzi”. 

”Din perspectivă militară, din datele pe care noi le avem, cu siguranţă că există o situaţie gravă, aşa cum este apreciată de toată lumea, poenind de la această masare a trupelor, a unui potenţial militar la graniţele unui stat vecin şi sigur că asta nu poate decât să îngrijoreze, dar ca să vorbim despre iminenţa unui război, pasiv, nu cred că putem să vorbim despre iminenţă”, a afirmat Vasile Dîncu. 

El a dat exemplul declaraţiei purtătorului de cuvânt al Pentagonului, care şi el a eliminat cuvântul iminenţă din comunicate şi din limbajul comunicării de la Casa Albă şi de la Pentagon, pentru că este vorba de o pregătire diplomatică şi încă se continuă încercările de a se ajunge pe o cale paşnică la eliminarea posibilităţii unui război”, a mai arătat Dîncu. 

”Eu cred că trebuie să fim mereu pregătiţi, sigur că este o situaţie gravă, însă nu putem să vorbim despre inimenţa unui război, cel puţin din perspectivă militară”, a mai afirmat Vasile Dîncu. 

Despre NATO, Vasile Dîncu a spus că dacă ne uităm în Tratat, a fost construită ca o alianţă defensivă, care apără va.lorile legate de libertate şi suveranitatea ţărilor. ”În niciun caz NATO nu ar putea ă fie un agresor” a mai afirmat Dîncu. 

”Ne confruntăm pentru prima dată din 1945, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, cu riscul unui război tradiţional în Europa, în condiţiile în care dialogul cu Moscova este foarte dificil, iar NATO nu poate privi pasiv la „această intensă şi agresivă acumulare de trupe şi de tehnică militară la graniţele Ucrainei”, a declarat luni ambasadorul României la Washingon, Andrei Muraru, într-o intervenţie la Digi24.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.