Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, vineri seară, că situaţia din Kazahstan ”este destul de complicată” şi ”adaugă ceva în ceea ce priveşte bulversările din est”. Ministrul a precizat că autorităţile se interesează de situaţia românilor din zona respectivă, dar deocamdată nu există informaţii că ar fi cineva în pericol. În caz de nevoie, ministrul afirmă că există posibilitatea repatrieri românilor cu avioane militare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o situaţie destul de complicată şi este o situaţie care adaugă ceva în ceea ce priveşte bulversările din est. Evident, că nu are influenţă în afara de asta asupra României. Ne-am interesat asupra situaţiei românilor de acolo. Ştim că există români acolo care lucrează, inclusiv în zona petrolieră, în zona gazului şi ne interesă să vedem dacă nu este nevoie să repatriem în această situaţie. Încă nu avem informaţii că ar fi în pericol”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Vasile Dîncu, referindu-se la situaţia din Kazahstan. 

Ministrul a precizat că, în general, ”Ambasada noastră de acolo este activă şi am avut informaţii”.  

”Nu am avut semnale, cei de la Ministerul de Externe sunt în concordanţă şi cu noi, pentru că, în anumite situaţii, noi, de la Ministerul Apărării, putem să punem la dispoziţie nave pentru transportul aerian de urgenţă, dar nu am avut semnale că ar fi o situaţie, dar studiem că nu se ştie foarte bine ce se întâmplă, nu se ştie cum va evolua situaţia. Aţi văzut contactele de internet au fost eliminate, se comunică doar pe canale diplomatice”, a mai precizat ministrul.  

Întrebat dacă românii ar putea contacta Ambasada, în caz de nevoie, dată fiind bruierea comunicaţiilor, ministrul a precizat: ”Nu sunt bruiate toate comunicaţiile după informaţiile noastre.  Sigur că probabil că sunt blocate cele care ar putea să aducă la o mobilizare colectivă, mai ales în zona reţelelor sociale pentru a nu se accentua situaţia în ceea ce priveşte revolta populară de acolo. Dar în rest, se poate comunica cu această zonă”.  

Ministrul a mai afirmat că, în caz de necesitate, lgea permite intervenţia armatei pentru salvarea populaţiei: ”În momentul în care există o situaţie de urgenţă, noi suntem şi prin lege,  suntem acreditaţi pentru a face acest lucru, pentru misiuni de salvare, pentru a participa la chestiuni de protecţie civilă în ţară sau acolo unde sunt românii noştri în străinătate în pericol”.  

Preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a anunţat vineri că autorizează forţele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment”, cu scopul de a pune capăt revoltelor care zguduie ţara, şi a respins orice negocieri cu protestatarii

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.