Deputatul PNL pentru diaspora, Valentin Făgărăşian, afirmă că priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară de toamnă, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu comunităţile de români din afara frontierelor ţării, sunt servicii consulare digitale, dosare de muncă şi de pensii în format electronic, protecţie pentru copiii şi familiile lor. Deputatul spune că, la întoarcerea în ţară, îşi propune să stabilească parteneriate ferme cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a stopa abuzurile asupra românilor din afara graniţelor ţării, cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pentru a ameliora condiţiile pentru lucrătorilor români din străinătate, cu Ministerul Familiei pentru a creşte protecţia minorilor şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru a elimina procedurile birocratice care tergiversează dosarele de pensie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Timp de zece zile, în perioada 20-30 iulie, mă întâlnesc cu românii din Italia, de la Torino şi până la Trieste, de la Bologna şi până la Milano. Fac acest lucru de peste 30 de ani de zile, pentru a afla, direct de la oameni, care sunt cele mai grele provocări cu care se confruntă peste hotare. Toate comunităţile de români mi-au sesizat necesitatea îmbunătăţirii serviciilor consulare, debirocratizarea relaţiei cu autorităţile de muncă din România şi necesitatea creşterii protecţiei copiilor şi familiilor lăsate acasă, în ţară. De asemenea, nu puţini sunt cei care mi-au reclamat abuzurile la care sunt supuşi lucrătorii români de unii angajatori din străinătate”, a transmis deputatul liberal, într-un comunicat.

Făgărăşian precizează că le-a dat asigurări că va acţiona pentru ca legea propusă de el, pentru digitalizarea serviciilor consulare şi eliberarea la distanţă, electronic, a documentelor consulare, să fie adoptată imediat ce Parlamentul îşi reia lucrările în luna septembrie.

”Am prezentat românilor şi alte proiecte pe care le-am adoptat deja sau urmează să fie adoptate privind protecţia copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, privind facilităţile temporare pentru cei care vor să se întoarcă în ţară ca angajaţi sau antreprenori, privind măsurile pentru susţinerea reintegrării copiilor în sistemul naţional de învăţământ. Ştiu că mai sunt încă foarte multe de făcut pentru cei peste 4,5 milioane de români care muncesc în străinătate şi susţin familiile lor de acasă, din România. Ştiu foarte bine cât de greu le este, pentru că am fost şi sunt unul dintre ei”, mai spune parlamentarul liberal.

”Îmi propun ca, la întoarcerea în ţară, să stabilesc parteneriate ferme cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a stopa abuzurile asupra românilor din afara graniţelor ţării, cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pentru a ameliora condiţiile pentru lucrătorilor români din străinătate, cu Ministerul Familiei pentru a creşte protecţia minorilor şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru a elimina procedurile birocratice care tergiversează dosarele de pensie. Când vorbim despre românii din diaspora, vorbim despre aproape un sfert din poporul român, fiecare român fiind îndreptăţit să aibă parte de protecţia şi sprijinul statului român”, transmite Valentin Făgărăşian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.