Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România vor depune, săptămâna aceasta, un set de propuneri pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului pentru a avea un Parlament „mai transparent, mai deschis” şi în care cetăţenii să poată participa în procesul legislativ mult mai uşor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne-am propus un set de măsuri foarte concrete pentru a avea un Parlament mai transparent, mai deschis şi în care cetăţenii să poată participa în procesul legislativ mult mai uşor. E vorba în primul rând de înregistrarea şi transmiterea live a tuturor şedinţelor de comisii, de consemnare în mod electronic a votului membrilor din comisii (...). Aceste comisii în momentul de faţă şi şedinţele lor nu sunt decât prin excepţie transmise tv sau înregistrate pe site. Nu ştim cum au votat cei din comisii decât dacă avem un insider, de multe ori un userist care să ne spună ce s-a întâmplat acolo”, a afirmat deputatul USR.

Cătălin Drulă a mai spus că o altă măsură vizează amendamentele.

„Aceste amendamente nu sunt disponibile la momentul depunerii lor, aflăm de ele doar după ce s-a adoptat un raport în comisie”, a completat el.

Deputatul a susţinut că USR doreşte să existe o platformă de consultare publică prin care oamenii să poată vedea iniţiativele depuse şi să transmită comentarii.

„O altă măsură este utilizarea formatelor editabile. Ultima măsură din setul pe care l-am propus este să avem o platformă de consultare publică care să fie la nivelul anului 2017, prin care publicul să vadă ce iniţiative sunt astăzi în discuţie, să poată să pună comentarii. Sperăm să fie adoptate şi ar reprezenta o mică revoluţie pentru transparenţă şi pentru participarea cetăţenilor în procesul legislativ”, a subliniat Cătălin Drulă.

Întrebat dacă aceste propuneri sunt depuse într-o formă la Parlament, el a spus că, săptămâna aceasta, vor transmite măsurile pentru a fi modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

„Vom depune săptămâna aceasta propuneri pe regulament. Noi am făcut solicitarea în primul rând la nivel politic. La începutul acesta de săptămâna vom depune propunerile concrete pe regulament”, a răspuns deputatul.

Liderul USR, Nicuşor Dan, a afirmat, la rândul său, că a convenit cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ca toate şedinţele din comisii să fie transmise video, iar ordinea de zi a şedinţelor de plen să fie trimisă cu o săptămână înainte.

„Cu Liviu Dragnea am agreat două lucruri. O chestiune este ca şedinţele de comisii să fie toate înregistrate video şi puse online în momentul în care sunt înregistrate. Al doilea lucru este ca, întrucât ziua de joi este o zi de studiu individual, pentru ca deputaţii să o poată folosi cu adevărat pentru studiu individual să avem de miercuri seara programul, orindea de zi a şedinţelor care vor avea loc săptămâna viitoare”, a afirmat el.

Deputatul USR a mai spus că „Parlamentul are cea mai scăzută cotă de încredere în rândul populaţiei şi singura modalitate de a recâştiga încrederea cetăţenilor este să le spunem în mod deschis ce facem, să facem activitatea transparentă”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.