USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanţa de urgenţă ce introduce taxa pe soare. Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”,a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Sursa citată mai spune că taxa pe soare se aplică imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde de exemplu). IMM-rile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie. 
 
Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înşişi aparţine guvernului PSD-PNL, mai indică sursa menţionată.
 
Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi. Directiva lasă anumite excepţii, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. 
 
Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi pentru ce consumă ei înşişi este omis ca referinţă în textul din OUG atunci când se stabileşte taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând doreşte Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca şi a IMM-urilor şi fermelor care instalează o putere de 30 kW.
 
Printr-o simplă transformare a sintagmei „statul poate” în „statul taxează”, guvernul PSD-PNL dă o lovitură producţiei independente de energie, pentru a proteja piaţa captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu, conform sursei amintite.
 
„Ordonanţa emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenţia: Ministerul Energiei este şi mare patron în producţia de energie şi reglementator. Virgil Popescu îşi apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români”, a conchis Ghinea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.