USR propune organizarea unei dezbateri în Parlamentul României pe tema implementării unui “sistem naţional de alertare a populaţiei prin SMS în caz de dezastru”, în contextul tragicelor evenimentele care au avut loc în weekend din cauza fenomenelor meteo extreme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul USR Cătălin Drulă, preşedintelele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei, a invitat luni toate instituţiile cu atribuţii în domeniu (ISU/DSU/STS/ANM/ANCOM) şi operatorii de telefonie mobilă la o dezbatere pe această temă, miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 10:00, în Parlamentul României.

”Cel mai eficient sistem de alertare a populaţiei asupra unor fenomene meteo extreme care se dezvoltă rapid este cel prin SMS-Cell Broadcast. Este vorba de trimiterea unui SMS către toţi abonaţii aflaţi într-o anumită zonă geografică - suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicaţii şi alertarea se face instantaneu şi fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicaţii pe telefonul mobil. În România, au existat discuţii cu operatorii de telefonie mobilă şi cu reglementatorul pieţei, ANCOM, pentru a face interfaţa de alerte de tip cell broadcast, dar după cum vedem nu există încă”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR.

Acesta arată că, din punct de vedere tehnologic, ”piesele acestui puzzle” există deja, trebuie doar puse împreună. Drulă spune că Departamentul pentru Situaţii de  Urgenţă (DSU) din Ministerul de Interne primeşte deja toate alertele meteo nowcasting de la INMH/ANM şi dispune de un sistem de geolocare pentru alerte şi că este necesară interfaţarea între ANM, DSU şi operatorii de telefonie mobilă, precum şi de cadrul legal care să stabilească responsabilităţile şi obligaţiile actorilor acestui sistem.

”Am propus Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei să organizăm o dezbatere împreună cu instituţiile abilitate pentru a vedea care sunt paşii necesarii şi responsabilităţile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând. De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligaţiile părţilor (INMH, DSU, operatori de telefonie mobilă) şi să constituie baza acestui sistem de alertare. Similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006”, a mai spus Drulă.

USR dă ca exemplu SUA, care au implementat acest sistem din anul 2012 şi Canada, care va avea operaţional de anul viitor.

”Sistemul de alertare nu ar fi numai pentru furtuni, ci şi pentru alte situaţii excepţionale: dezastre naturale, incendii, inundaţii, accidente deosebite (revărsări de substanţe chimice), accidente majore care blochează căi de comunicaţii”, se mai arată în comunicatul USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.