Parlamentari ai USR şi partidului Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională în privinţa neconstituţionalităţii modificărilor aduse Codului civil referitoare la regimul arendei, reglementări care afectează dreptul de proprietate privată. Propunerea legislativă care face obiectul sesizării CCR instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de 7 ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. „Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”, argumentează cele două partide.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Proiectul în cauză ignoră total principiul libertăţii contractuale, fără a oferi vreo justificare solidă. În spatele acestei legi se află, fără îndoială, baronul PSD Paul Stănescu din Olt”, a afirmat deputatul USR Silviu Dehelean, conform unui comunicat de presă al partidului.

În combinaţie cu Legea 17/2014, acest nou proiect de lege pare să aibă ca scop concentrarea puterii în domeniul agricol în mâinile unui număr redus de arendaşi - mari proprietari, fie ei români sau străini, lăsând proprietarii de drept la discreţia acestora.

„PSD nu doar că dă naştere unei legi dăunătoare, dar nici măcar nu demonstrează competenţa de a o redacta în mod corect - este neclară, prezintă paralelisme legislative şi încalcă, fără nicio jenă, legea de tehnică legislativă”, a completat Dehelean.

Reprezentanţii partidului Forţa Dreptei spun că, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii.


Forţa Dreptei mai trasmite, în comunicatul de presă, că o astfel de reglementare, profund anti-liberală, a putut fi adoptată doar cu votul majoritar al parlamentarilor PNL, atât din Senat, cât şi din Camera Deputaţilor.

Sesizarea Curţii Constituţionale are în vedere încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la proprietatea privată şi regimul acesteia, a principiului egalităţii în drepturi şi a egalităţii în faţa legii, a principiul libertăţii economice şi a libertăţii contractuale a părţilor, precum şi a principiului referitor la proporţionalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale şi a rigorilor impuse de prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept, mai precizează sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.