Deputatul USR Stelian Ion a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că textul propunerii legislative a PSD de modificare a Legii referendumului este unul cu o exprimare „foarte generică” care poate da naştere la probleme de constituţionalitate şi care limitează posibilitatea preşedintelui ţării de a convoca un referendum. Deputatul a mai spus că reprezentanţii USR vor solicita, în cadrul Comisiei juridice, un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pe această iniţiativă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din punctul nostru de vedere, la o lectură fugară a acestor texte, considerăm că ele nu sunt oportune, ba sunt chiar greşite (...). Considerăm că se poate ajunge la discuţia potrivit căreia aceste articole ar încălca articolul 90 al Constituţiei României pentru că, cel puţin articolul 2, alineatul 2, în propunerea pe care am avut-o în faţă, viza o limitare a posibilităţii preşedintelui României de a convoca pe viitor un referendum pentru că se limitează obiectul referendumului şi se limitează, de asemenea, şi întrebarea, mai exact textul care poate fi supus referendumului”, a precizat Stelian Ion.

El a mai spus că textul propunerii legislative este unul cu o exprimare „foarte generică” care poate da naştere la probleme de constituţionalitate.

„Textul din propunerea legislativă este unul cu o exprimare pe care o considerăm foarte generică, ceea ce poate da naştere la probleme de constituţionalitate (...). Considerăm că este oportun şi vom solicita în cadrul Comisiei juridice un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pe această propunere legislativă”, a conchis deputatul USR. 

Patru deputaţi PSD au pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului, care prevede că nu se poate consulta poporul dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. De asemenea, preşedintele României poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ. Proiectul a generat discuţii în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Gabriel Andronache arătând că iniţiativa conţine elemente vădite de neconstituţionalitate.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că în partid nu este susţinută iniţiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atribuţiile preşedintelui României în acest domeniu, însă consideră că Parlamentul ar trebui să primească dreptul de a convoca şi el referendumuri, fiindcă are "legitimitate".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.