Reprezentanţii USR au transmis că, după luni întregi în care „şi-au dovedit incompetenţa în gestionarea crizei facturilor la energie, luând tot felul de măsuri aberante, care doar au adâncit haosul, PSD şi PNL aruncă pe piaţă, pe surse, noi cifre şi noi variante de calcul”. USR cere liderilor coaliţie, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să prezinte public o variantă asumată, să explice românilor şi companiilor ce se va întâmpla cu facturile lor de la 1 ianuarie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preţul la energie nu poate fi stabilit aruncând cu zarul, antreprenorul român nu poate fi liniştit cu cifre aruncate pe surse, fără nicio consistenţă în spate. Guvernul PSD-PNL are de plătit furnizorilor multe miliarde de euro pe diferenţa dintre pretul de achiziţie şi preţul de vânzare al energiei electrice. Brusc, ne spun că de la 1 ianuarie vom avea un preţ mai mic şi statul nu va mai compensa nicio diferenţă. Cum se va întâmpla asta cât timp România nu are suficientă energie? Cum, după ce vor vinde o bună parte din energia României cu 0,68 lei, 0,8 lei şi 1 leu, pe restul puţin rămas, pe care se bate toată piaţa, vor ţine preţul de 1,3 lei, necompensat? Cum va funcţiona asta în timp ce producătorii au vândut deja în avans energia pe alte preţuri? Nici ei nu ştiu, dar dau iarăşi cu zarul să ne arate că joacă ţara asta în continuare la barbut”, a afirmat Radu Miruţă, deputat USR şi membru în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Claudiu Năsui a adăugat că PSD şi PNL nu au înţeles nimic din măsurile luate până acum pe piaţa energiei şi pe piaţa lemnelor şi că nu pot fi plafonate preţurile de import de energie.

„Ce au aruncat PSD şi PNL în spaţiul public sunt măsuri care nu vor funcţiona. Acum, exact ce spune Marcel Ciolacu că nu vrea să se întâmple exact asta se va întâmpla: nişte băieţi deştepţi vor câştiga nişte profituri enorme. Trebuie să înţelegem un simplu adevăr economic: nu ai cum să plafonezi preţuri de import. În momentul în care eşti dependent de importurile de energie nu poţi controla preţurile. Din ce am văzut, vor să facă un sistem centralizat de achiziţie, prin OPCOM, prin care să forţeze practic mâna producătorilor să vândă 80% din producţie la un preţ de 450 de lei/MWh, ceea ce va produce şi mai mare haos şi mai multă impredictibilitate, într-o perioadă în care singura soluţie pentru ieşirea din criză este încurajarea producţiei. Din păcate, PSD şi PNL nu au înţeles nimic din ce s-a întâmplat cu măsurile pe care le-au luat până acum pe piaţa de energie şi pe piaţa lemnelor”, afirmă Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

USR mai precizează că, dacă voiau să ajute şi mediul privat, şi consumatorul casnic, să fie toţi protejaţi de preţurile în creştere şi, în acelaşi timp, să aibă suficientă energie, PSD şi PNL aveau la îndemână soluţiile propuse de formaţiune, soluţii simple, care au fost aplicate cu succes de alte ţări europene.

Printre soluţiile propuse de USR se numără eliminarea taxelor din facturile de gaz şi energie, reducerea TVA la 5%, vouchere de 1.000 de lei pentru consumatorii vulnerabili, credit fiscal pentru companii şi reducerea taxării muncii, mai arată sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.