USR a transmis că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale pe sesizarea partidului privind supraimpozitarea contractelor part-time confirmă faptul că, în actuala alcătuire, CCR „apără mai puţin Legea fundamentală în litera şi spiritul ei şi mai mult pe privilegiaţi”. Aşa cum fac şi politicienii care i-au nominalizat pe actualii judecători CCR, au completat reprezentanţii formaţiunii şi au adăugat că USR va depune un proiect de lege în Parlament care să modifice Codul fiscal, astfel încât să fie eliminată suprataxarea contractelor part-time.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Supraimpozitarea pensiilor speciale a fost neconstituţională, însă supraimpozitarea contractelor pe salariul minim pe economie, cu norme parţiale, este constituţională. Nu Constituţia este strâmbă, ci judecătorii care judecă strâmb. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, a afirmat deputatul USR Cristian Seidler, potrivit unui comunicat de presă al USR.

USR a reamintit că, în urmă cu doi ani, pe 15 decembrie 2020, Curtea Constituţională a decis că nu este constituţională impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, aşa că „speciali” precum premierul Nicolae Ciucă, Valer Dorneanu şi Marian Enache, fost şi actual preşedinte al CCR, precum şi alte sute de privilegiaţi au continuat să încaseze pensii de sute de ori mai mari decât ale românilor de rând.

Acum, în schimb, suprataxarea unor bani care nu sunt încasaţi de românii ce muncesc pe contracte de două-patru ore este constituţională, mai spune sursa citată.

USR va depune, zilele următoare, un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării suprataxării contractelor part-time.

„Să munceşti două, patru ore şi să plăteşti taxe pentru opt este profund nedrept. Au demonizat în spaţiul public angajatorul privat, lepădându-se de orice principiu liberal cu semnătura premierului PNL pe absurditatea asta, dar datele arată altă realitate. În câteva luni, 47.000 de contracte part-time s-au închis în învăţământ, dublu faţă de comerţ, triplu faţă de transport şi depozitare. Aceasta în condiţiile în care oricum aveam printre cele mai mici ponderi de contracte part-time din UE. Suprataxarea impusă de PSD-PNL-UDMR nu îi afectează doar pe cei cu contracte part-time, ci şi pe antreprenorii cărora le cresc costurilor şi pe foarte muĺţi români. De exemplu, întreţinerea la bloc a crescut tuturor din cauza asta, pentru că s-au dublat sau triplat taxele pentru administratori şi angajaţii la curăţenie”, a precizat Oana Ţoiu, potrivit sursei menţionate.

Cât despre amânarea până pe 31 ianuarie 2023 a sesizării USR pe legea prin care PSD-PNL-UDMR cresc cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene, decizia CCR este de neînţeles, susţine USR.

CCR s-a mai exprimat pe creşterea indemnizaţiilor primarilor, ultima dată nu mai departe de acum câteva luni, în septembrie 2022, când USR a sesizat-o pe majorarea salariilor şi indemnizaţiilor tuturor demnitarilor, inclusiv a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.

„De ce este greu, acum, judecătorilor CCR să judece acelaşi subiect, cu aceleaşi argumente?”, conchide sursa amintită.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, ca neîntemeiate, sesizările depuse de Opoziţie şi Avocatul Poporului la proiectul de adoptare a ordonanţei care modifică Codul fiscal şi care menţine suprataxarea contractelor de muncă part-time. Prin urmare legea este constituţională. În aceeaşi şedinţă, CCR a amânat, pentru 31 ianuarie, dezbaterea sesizării USR şi a Forţei Dreptei asupra legii care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.