La mai bine de trei luni de la depunerea sesizării de către USR, Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate a USR în care partidul a susţinut că Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, nu se califica pentru a ocupa funcţia de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arată un comunicat de presă al USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, CCR a făcut dreptate milioanelor de români şi a admis sesizarea făcută de USR pentru impostură. Numirile exclusiv pe criterii politice nu au ce să caute în conducerea ANRE.  Este nevoie de oameni competenţi în fruntea ANRE care să vină cu propuneri concrete pentru ca românii să aibă acces la energie la preţuri corecte şi pentru a încuraja investiţiile în sectorul energetic. Vom lupta în continuare pentru ca această funcţie să nu cadă în mâna unor personaje controversate care pot face mult rău sectorului energetic românesc”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.

USR a sesizat Curtea Constituţională pe 15 decembrie 2021, după ce coaliţia PSD-PNL-UDMR s-a încăpăţânat să numească în Comitetul de reglementare al ANRE pe Alexandru Stănescu, persoană care nu doar că nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, dar nici măcar nu avea vreo legătură cu domeniul energiei, pe care se presupunea că ar trebui să-l supravegheze.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede la art. 4 alin. (12): „Membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale”.

„Or, după cum a putut vedea orice persoană care a consultat CV-ul fratelui baronului PSD de Olt, acesta nu îndeplinea criteriul experienţei de minimum 5 ani, chiar dacă se lua în calcul perioada în care a ocupat funcţia de vicepreşedinte, respectiv preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor sau chiar perioada în care a condus un SRL ce se ocupă de cultivarea cerealelor”, mai indică sursa citată.

Curtea Constituţională a avut nevoie de mai bine de trei luni ca să constate că numirea acestuia s-a făcut cu încălcarea legii. Întâmplător sau nu, cu două săptămâni înainte de ultimul termen anunţat de CCR pentru judecarea sesizării USR, fratele baronului PSD şi-a amintit că are nişte proiecte care îi solicită „întreaga implicare” şi şi-a înaintat demisia din conducerea ANRE.

Sursa menţionată precizează că USR îşi manifestă speranţa ca, măcar acum, în ceasul al 12-lea, partidele la putere să accepte un proces transparent de selecţie pentru funcţia de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Iar dacă coaliţia de guvernare insistă să facă numiri pe baza carnetului de partid, măcar să propună un om competent şi integru, asupra căruia să nu planeze suspiciuni că ar periclita, aşa cum spunea preşedintele României, „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

„Cu atât mai mult în actualul context, românii au nevoie de profesionişti în funcţii cheie, de oameni care să ia decizii spre binele lor, nu de aceleaşi personaje sinistre care şi-au demonstrat incompetenţa sau rea-voinţa timp de 30 de ani, sabotând constant economia şi securitatea energetică a României”, conchide sursa amintită.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.