Coaliţia sărăciei, patronată de preşedintele Klaus Iohannis, vrea să suplimenteze cu 15,5 miliarde lei bugetul pentru Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, arată un comunicat de presă al USR. „Adică, pentru PNDL 3, puşculiţa tradiţională din care îşi umplu buzunarele baronii locali şi firmele de casă ale partidelor la putere. Aceasta în timp ce românii continuă să se confrunte cu facturile uriaşe la energie şi cu inflaţia galopantă, iar orice propunere a USR de sprijinire a populaţiei, prin reducerea taxării muncii şi a taxelor percepute de stat la energie şi combustibili, este refuzată sub pretextul impactului bugetar”, mai indică sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lumea întreagă e în alertă din cauza războiului. Ţările europene propun pachete masive de sprijinire a populaţiei pentru a face faţă creşterii preţurilor la carburanţi. La noi, inflaţia, creşterile preţurilor la alimente şi carburanţi nu sunt o prioritate pentru Ciucă, Cîţu şi Ciolacu. Baronii din partid sunt grija lor cea mare. PSD şi PNL vor să suplimenteze PNDL cu încă 15,5 miliarde de lei, pentru primarii de casă. Bugetul de stat nu e un sac fără fund. Aş fi vrut să îi văd pe guvernanţi preocupaţi de sprijinirea autorităţilor locale să facă faţă valului de refugiaţi ucraineni, să nu lăsăm responsabilitatea asta doar în mâinile voluntarilor, ori de sprijinirea primarilor pentru a face faţă creşterilor preţurilor la gaze. Astea ar trebui să fie priorităţile acum”, declară Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă al partidului.

„Pentru baronii locali există mereu bani, pentru români să reducem taxele, nu. Celebrul program PNDL este doar un mod de a transfera banii contribuabililor către firmele de partid şi baronii locali, un program inventat de PSD prin Liviu Dragnea şi care merge de minune în România pentru a menţine baroniada locală la putere şi românii în sărăcie. De altfel, motivul principal pentru care coaliţia PNL-USR-UDMR s-a destrămat, iar USR a fost dat afară de la guvernare, a fost tocmai acest PNDL 3, făcut de premierul de atunci, Florin Cîţu, ca să câştige baronii PNL de partea lui la congresul partidului. USR s-a opus şi se opune în continuare cu fermitate acestei scheme de drenare a banilor românilor către buzunarele baronilor locali şi clientelei de partid”, a adăugat Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

Din proiectul de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de Ministerul Dezvoltării aflăm că s-ar impune suplimentarea bugetului Programului „Anghel Saligny” de la 50 miliarde lei la 65,5 miliarde lei „în vederea asigurării accesului la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate”. Cu alte cuvinte, sunt reciclate aceleaşi argumente pentru care s-au alocat alte zeci de miliarde de lei şi prin PNDL 1, şi PNDL 2, fără a se vedea rezultate notabile în ceea ce priveşte calitatea vieţii românilor.

Singurele rezultate notabile au fost în buzunarele baronilor locali şi ale clientelei de partid, care nu au avut nicio jenă să raporteze toalete de 80.000 de euro, lucrări de asfaltare executate direct pe pământ sau, şi mai „bine”, lucrări care nu s-au executat niciodată, dar pentru care s-au încasat bani, mai spune sursa menţionată.

USR susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe tip PNDL, care au dovedit de-a lungul timpului că înseamnă doar alocări discreţionare, investiţii fără cap şi risipă de bani publici.

„Dacă tot susţin domnii Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu că sunt preocupaţi de creşterea calităţii vieţii românilor, îi invităm să adopte măsurile USR de sprijinire a acestora prin reducerea TVA la energie electrică, gaze naturale şi carburanţi şi prin reducerea taxării muncii”, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.