USR cere ministrului Educaţiei Ligia Deca să rescrie cu adevărat din temelii cele două propuneri de modificare a legilor Educaţiei, astfel încât ele „să asigure cadrul etic necesar modernizării procesului de învăţământ şi adevăratei performanţe academice, descurajând impostura şi condamnând ferm plagiatul”, arată comunicatul de presă al partidului. Reprezentanţii USR mai spun că reşaparea proiectelor Cîmpeanu şi negocierea lor cu baronii din partide vor duce la o variantă şi mai proastă a acestor legi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, USR cere ca aceste legi să fie elaborate transparent, împreună cu o echipă de experţi în ştiinţele educaţiei independenţi şi apoi dezbătute cu toate părţile interesate: elevi, studenţi, profesori, autorităţi locale şi părinţi.

„Motivul pentru care învăţământul românesc se afundă şi mai rău în marasmul plagiatelor şi al imposturii academice este politizarea lui. Adresându-se şefilor de partid, unii dintre ei cu plagiate evidente, Ligia Deca nu face decât să se îndepărteze de dezideratul României Educate promise de preşedintele Iohannis şi să continue încercările fostului ministru Sorin Cîmpeanu de a proteja interesele feudalilor din universităţi şi ale plagiatorilor. Proaspăta hotărâre a Comisiei de Etică a UBB Cluj referitoare la lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, ministrului de Interne din Guvernul Ciucă, arată cât de interesat, dar şi cât de toxic poate fi amestecul politicului în decizii care ţin de viitorul unei ţări”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, conform sursei citate.

USR adaugă că, în loc să facă paşi concreţi în direcţia modernizării şcolii româneşti, proiectul pe care îl pregăteşte Ligia Deca merge mai departe cu ideile lui Sorin Cîmpeanu în privinţa eliminării limitării numărului de mandate ale rectorilor, permiţând continuarea dinastiilor deja create în unele universităţi, iar controlul plagiatelor prin CNATDCU rămâne ca şi desfiinţat, lăsând la latitudinea universităţilor să verifice singure tezele de doctorat plagiate, pe care tot ele le-au cauţionat.

Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educaşiei din data de 1 februarie pentru ca proiectele legilor educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.