USR a depus, luni, un set de trei proiecte de lege în urma crizei din Ucraina, care se referă la debirocratizarea în angajările celor care vor veni din Ucraina, la voluntariatul în situaţii de urgenţă şi acele facilităţi oferite angajatorilor şi celor care vin din Ucraina, ca refugiaţi, pentru a fi integraţi în spaţiul economic românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Depunem un set de legi legate de criza din Ucraina, de situaţia umanitară şi de refugiaţi. Avem trei proiecte de legi. Unul dintre proiecte se referă la debirocratizarea în angajările celor care vor veni din Ucraina, al doilea se referă la chestiunea voluntarilor în situaţii de urgenţă, iar cel de-al treilea proiect vizează acele facilităţi oferite angajatorilor şi celor care vin din Ucraina, ca refugiaţi, pentru a fi integraţi în spaţiul economic românesc”, a spus deputatul Cătălin Teniţă. 

Primul proiect se referă la voluntariatul în cazul crizelor umanitare şi al dezastrelor naturale sau tehnologice. ”Este un mecanism pe care îl oferim Guvernului pentru a putea declara aceste crize şi a putea ca angajaţii, cu acordul angajatorilor, să poată să se ducă să facă activităţi de voluntariat”, a precizat deputatul Diana Buzoianu, ea precizând că este vorba de ONG-uri agreate de Guvern şi care vor fi decontate cu 75% din salariul pe care îl aveau”. 

"Este un mecanism care va facilita posiblitatea de implicare activă a unor oameni care altfel nu ar fi putut, în anumite situaţii de criză în care Guvernul are nevoie să se mişte foarte eficient, şi avem nevoie de un stat puternic", a spus deputata USR. 

Pollyanna Hangan a prezentat cel de-al doilea proiect, care se referă la posibilitatea ca refugiaţii din Ucraina să se angajeze imediat, respectând aceleaşi norme pe care le respectă românii, pentru a se angaja, pentru a intra pe piaţa muncii din România, oferind în acelaşi timp suport financiar angajatorilor. De asemenea, proiectul prevede, totodată, sprijin pentru familiile care se refugiază în România şi accesează statutul de azilant în ţara noastră, precum şi pentru copiii din întreţinere. 



Deputata Oana Ţoiu a făcut referire la declaraţia ministrului Muncii, Marius Budăi, care afirmase că cetăţenii ucraineni au drept de muncă în România până la 9 luni, timp în care pot să ceară permisul de lungă şedere. "Adevărul este însă că aceasta este o lege din 2020 şi nu poate să fie aplicată în situaţii de război, implică taxe de 180 de euro pentru permisul de lungă şedere şi implică documente care nu pot fi luate decât de la serviciile consulare ale României din alte ţări, practic ar însemna ca aceşti refugiaţi să se întoarcă înapoi în Ucraina să ia aceste documente şi apoi să vină să lucreze”, a explicat Ţoiu.

Ea a precizat că USR vine cu o iniţiativă legislativă care să rezolve toate problemele, pe care o vor transmite şi ministrului, să o poată prelua în OUG, şi care se referă la eliminarea taxelor şi a cerinţelor administrative care ţin de prezenţa pe teritoriul României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.