Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) în care va fi stabilită componenţa viitorului guvern s-a încheiat după aproximativ trei ore. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, înaintea şedinţei, că nu crede că în Guvern se va regăsi vreo persoană cu probleme de integritate, iar întrebat despre Rovana Plumb, propusă pentru postul de vicepremier, Dragnea a răspuns: "Dar ce problemă are?". De asemenea, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că PSD Bucureşti o susţine pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier. Ea a mai declarat că a avut o relaţie bună cu actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, dar organizaţia Bucureşti o susţine pentru acest portofoliu pe Rodica Nasar, iar pentru Educaţie pe Ecaterina Andronescu, în timp ce pentru Cultură îl propune pe actorul George Ivaşcu. De altfel, la începutul şedinţei CEx ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că a decis să se retragă. Un alt ministru care a anunţat că se va retrage, din motive de sănătate, este ministrul Energiei Toma Petcu, iar pentru acest portofoliu a fost propus deputatul ALDE Anton Anton.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Ministrul Energiei, Toma Petcu, se retrage din motive de sănătate şi va fi înlocuit cu Anton Anton

UPDATE - Şedinţa CEx s-a încheiat

Seşdinţa Comitettului Executiv s-a încheiat după aproximativ trei ore, iar Liviu Dragnea ar urma să anunţe lista miniştrilor din cabinetul Dăncilă.

Şedinţa CEx al PSD a început după ora 11.00, iar de la ora 15.00 au fost convocate Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor în comisii.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat,  la începutul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că a avut o relaţie bună cu actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, dar că organizaţia Bucureşti o susţine pentru acest portofoliu pe Rodica Nasar, iar pentru Educaţie pe Ecaterina Andronescu, în timp ce pentru Cultură îl propune pe actorul George Ivaşcu. Ea a mai spus că organizaţia Bucureşti o susţine, de asemenea, pe Rovana Plumb pentru funcţia de premier.

"Am avut o relaţie profesională bună şi constructivă cu domnul Bodog, nu am ce să îi reproşez, dar noi ne-am dori să ocupe această poziţie Rodica Nasar, preşedinta PSD Sector 2. La fel cum propunerea noastră pentru Ministerul Educaţiei este Ecaterina Andronescu, iar pentru postul de ministru al Culturii îl susţinem pe actorul George Ivaşcu. Ne-am dori ca şi organizaţia PSD Bucureşti să aibă reprezentanţi în guvern", a declarat Firea.
 
De asemenea, Firea a spus că PSD Bucureşti o susţine pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier:. "Eu cred că experienţa o va ajuta să aibă rezultate foarte bune în acest post".

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la începutul şedinţei Comitetului Executiv, că nu crede că în Guvern se va regăsi vreo persoană cu probleme de integritate, iar întrebat despre Rovana Plumb, propusă pentru postul de vicepremier, Dragnea a răspuns: "Dar ce problemă are?"

Dragnea a spus că au fost consultări cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, că unele propuneri ale acestora nu au fost acceptate de premieruln desemnat, Viorica Dăncilă, şi că există două-trei ministere pentru care sunt mai multe propuneri, urmând să se voteze nominal pentru fiecare.
 
"Acum le girez şi eu (propunerile de minişti - n.r.), au fost consultări cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar unele propuneri nu au fost acceptate de doamna Viorica Dăncilă. S-ar putea să fie două-trei  domenii cu mai multe opţiuni şi se va tranşa prin vot. Va fi vot nominal pentru fiecare propunere", a afirmat Dragnea.
 
Întrebat dacă i-a trimis aceste propuneri preşedintelui Klaus Iohannis, liderul PSD a spus că nu, pentru că nu îi putea trimite "o listă cu opţiuni" 
 
El a mai spus că nu crede că în Guvern se va regăsi vreo persoană cu probleme de integritate: "Nu cred că va fi niciun ministru cu probleme de integritate". Întrebat cum comentează cazul Rovanei Plumb, Dragnea a răspuns: "Dar Rovana Plumb ce probleme are? Din moment ce a fost respinsă (solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale- nr.) înseamna că nu mai are niciun fel de calitate (în dosarul Belina".
 
Tot înaintea şedinţei CEx, Florian Bodog a anunţat că  nu îşi va depune candidatura pentru un alt mandat la Ministerul Sănătăţii.
 
"Am luat decizia personală să nu îmi depun candidatura pentru un nou mandat. Vă asigur că voi susţine necondiţionat persoana care va prelua portofoliul şi că mă voi asigura că toate proiectele bune începute vor continua", a declarat Florian Bodog înaintea şedinţei CEx. El a adăugat că a informat conducerea partidului cu privire la această decizie în cursul serii de joi.

Din Cabinetul Dăncilă ar putea face parte şi persoane considerate cu "probleme penale", precum fostul ministru Rovana Plumb şi fostul vicepremier Sevil Shhaideh, ambele demisionând în urma deschiderii de către DNA a dosarului Belina.

Noul guvern va avea aceeaşi structură, respectiv 28 de portofolii - 26 de miniştri, doi miniştri delegaţi şi trei vicepremieri -, iar potrivit deputatului PSD Cătălin Rădulescu un sfert dintre actualii miniştri ar urma să plece, în timp ce, în opinia Gabrielei Firea, o treime dintre ei vor pleca.

Rovana Plumb ar urma să se regăsească în viitorul cabinet pe postul de vicepremier fără portofoliu deţinut de Marcel Ciolacu, iar Sevil Shhaideh ar putea prelua Secretariatul General al Guvernului. Un alt vicepremier va fi ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu. În cazul celui de-al treilea post de vicepremier, deţinut de Paul Stănescu, au apărut probleme, acesta fiind chemat joi de Direcţia Naţională Anticorupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru a i se redeschide un dosar care fusese închis în urmă cu opt ani. Stănescu a declarat la ICCJ, unde a fost amânată judecarea acestei solicitări, că în cazul în care va fi inculpat, va demisiona imediat.

Dintre miniştri, vor fi înlocuiţi în primul rând cei care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de fostul premier Mihai Tudose sau consideraţi apropiaţi lui şi vicepremierului Marcel Ciolacu, astfel că discuţiile vor viza în principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii şi pe cel al Fondurilor Europene, al cărui titular, Marius Nica, a demisionat deja în 19 ianuarie.

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Răzvan Cuc, care a mai deţinut această funcţie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat în minister în mandatul lui Miron Mitrea, iar pentru Ministerul Culturii a fost vehiculat numele actorului George Ivaşcu, în locul actualului ministru Lucian Romaşcanu, însă nu este exclusă nici nominalizarea lui Ionuţ Vulpescu. 

La Ministerul Fondurilor Europene este menţionat constant în spaţiul public numele lui Orlando Teodorovici, fost deţinător al acestui post. Pentru Ministerul Turismului, este dat ca potenţial înlocuitor al lui Mircea Titus Dobre, Bogdan Gheorghe Trif, în prezent comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. 

Alte nume care ar putea pleca din Guvern sunt ministrul Educaţiei, Liviu Pop şi ministrul pentru Dialog Social Gabriel Petrea.

Vineri dimineaţă, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, şi-a anunţat demisia din funcţie: "Vă anunţ că o să mă retrag, dar o să rămân un partener al sportului şi al organizaţiilor de tineret". Portofoliul de la Ministerul Tineretului şi Sportului ar putea reveni fostei atlete Gabriela Szabo, care a mai deţinut aceasstă funcţie, au declarat pentru News.ro surse politice. Presa locală susţine însă că pe acest post ar putea fi numită deputatul Ioana Bran, fiica cea mică patronului Distileriilor Bran. Tot în presa locală a apărut informaţia conform căreia Ioana Bran ar putea prelua Turismul.

Ministerul Educaţiei ar putea reveni Ecaterinei Andronescu, care a mai ocupat acest post, în timp ce pentru portofoliul de la Dialog Social este vehiculat numele lui  Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD. La Ministerul Sănătăţii a fost propusă Rodica Nasar. Surse din partid afirmă că şi deputatul Elena Cristina Dinu ar putea fi propusă în CEx pentru acest post. La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pană a demisionat înainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Deneş.

Dintre miniştrii social-democraţi este certă menţinerea în Guvern a următorilor miniştri: Lucian Georgescu (ministrul Cercetării), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii), Mihai Fifor (ministrul Apărării), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Tudorel Toader (ministrul Justiţiei), Victor Negrescu (ministru pentru Afaceri Europene), Andreea Păstârnac (ministru pentru Românii de pretutindeni), Gheorghe Şimon (ministrul Economiei), Ilan Laufer (ministru pentru Mediul de Afaceri), Lucian Şova (ministrul Comunicaţiilor).

ALDE îşi va păstra portofoliile, respectiv  Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe actualii lor deţinători: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea, după ce preşedintele Klaus Iohannis a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, că în noul guvern va primi votul în Parlament în 29 ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.