Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a convocat prin SMS Biroul Politic Naţional (BPN) al partidului, şedinţa fiind programată miercuri, la ora 10.30. Convocarea conducerii liberale a fost făcută fără o consultare prealabilă a liderului liberal Ludovic Orban, cel care convoacă în mod obişnuit aceste şedinţe, deşi Statutul prevede şi alte variante, susţin surse din partid. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că Biroul Permanent Naţional al partidului a fost convocat pentru validarea lui Dan Vîlceanu pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice. Bogdan a precizat că preşedintele PNL Ludovic Orban a refuzat că convoace şedinţa BPN, menţionând însă că aceasta a fost stabilită "absolut statutar".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "S-a convocat BPN absolut statutar, vom avea BPN la 10:30 (miercuri - n.r.), am încercat ca acest BPN să-l convoace preşedintele actual al partidului, domnia sa nu a dorit să convoace acest BPN. Noi considerăm că România trebuie să fie condusă, trebuie să avem un ministru de Finanţe, îl vom valida pe Dan Vâlceanu ca ministru al Finanţelor. Este o chestiune absolut firească, normală, e unul dintre specialiştii partidului nostru şi e un om cu care Florin Cîţu poate lucra”, a declarat Rareş Bogdan, marţi seară.

Rareş Bogdan a răspuns acuzaţiilor celor care susţin că decizia de a convoca BPN al partidului într-un termen foarte scurt nu le va permite tuturor susţinătorilor lui Ludovic Orban să ajungă la şedinţă pentru a-şi exprima punctul de vedere.
 
"BPN-ul are un număr prestabilit. Veţi vedea majoritatea creată şi chiar dacă sunt doi, trei oameni, patru din cei care-l susţin pe Florin Cîţu şi din tabăra reformistă, echipa câştigătoare, care nu vor ajunge, probabil nici din tabăra domnului Orban nu vor fi mai mult de doi, trei, patru şi nu ar fi schimbat cu nimic majorităţile, pentru că majoritatea a fi una confortabilă în aşa fel încât să putem să impunem un ministru al Finanţelor responsabil pentru o bună guvernare în România şi care să lucreze foarte bine atât cu primul ministru, cât şi cu ministrul Fondurilor Europene şi cu ministrul Dezvoltării”, a adăugat Rareş Bogdan. 
 
"Nu e un scandal mai mare decât în Partidul Republican din statele Unite sau decât în Partidul le Republicain din Franţa”, a mai afirmat Rareş Bogdan.

ŞTIREA INIŢIALĂ - În SMS-ul de convocare a şedinţei BPN, este invocat alineatul 3 al articolului 85 din Statutul PNL, potrivit căruia ”BPN se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Preşedintelui partidului, a mai mult de jumătate din membrii BEx, a mai mult de un sfert dintre membrii săi sau mai mult de jumătate dintre preşedinţii BPJ”.

De asemenea, conform surselor citate, mesajul precizează că forul de conducere al PNL este convocat la solicitarea membrilor săi.

Aceleaşi surse afirmă că nu a fost o discuţie prealabilă cu preşdintele partidului Ludovic Orban.

Scopul şedinţei este validarea lui Dan Vîlceanu pentru funcţia de ministru de Finanţe.

De altfel, susţinătorii lui Florin Cîţu - Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Emil Boc, Alina Gorghiu, Ciprian Ciucu, precum şi mulţi alţi lideri de filiale liberale - au şi transmis marţi printr-un comunicat că nominalizarea noului ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, propus de premier, este un pas extrem de important şi vor susţine această candidatură, miercuri, în cadrul şedinţei BPN.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat luni seară că premierul Florin Cîţu nu l-a consultat înainte de a anunţa că îl susţine pe Dan Vâlceanu pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice. Orban consideră normal ca premierul să aibă "o chimie bună” cu ministrul Finanţelor, care este principalul colaborator.

"Aici, domnul Cîţu utilizează nişte item-uri: competenţă, integritate...Trebuie verificat din perspectiva acestor item-uri pe care le susţine public domnul Cîţu. Aş prefera să nu mă pronunţ pe această nominalizare – şi eu am auzit-o în conferinţă de presă – eu am căutat să am o discuţie cu premierul, să ajungem de comun acord la o propunere pe care să o susţinem amândoi, aşa cum a fost şi propunerea care a venit din partea premierului Cîţu privind fostul ministru de Finanţe şi pe care am agreat-o şi eu şi a agreat-o şi preşedintele, respectiv Alexandru Nazare”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, într-o emisiune la Realitatea Plus. 

El a menţionat că i-a propus lui Florin Cîţu să facă o propunere comună care sa fie supusă validării Biroului Politic Naţional. 

"E normal ca premierul să-şi dorească un ministru de Finanţe cu care are o chimie bună, în care are încredere, este firesc asta, v-o spun că e un lucru natural. Un premier, primul ministru care şi-l numeşte îl numeşte ministrul Finanţelor, pentru că ăla e principalul colaborator. (...) Nu cred că acuma e important un vot competitiv în Biroul Politic Naţional. Pentru noi important este să susţinem un ministru de Finanţe care să ne confere garanţia faptului că are capacitatea de a gestiona Ministerul Finanţelor”, a declarat Orban.
 
Premierul Florin Cîţu a anunţat sâmbătă că îl susţine pe Dan Vîlceanu pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice.

Dan Vîlceanu a fost ales în iulie preşedinte al PNL Gorj. La acel moment, Cîţu declara: ”Dan este prietenul şi colegul meu, de când am intrat în Parlament, în 2016”.

”Felicitări! Dane, mulţumesc pentru tot sprijinul tău! Erai în echipa câştigătoare de mult timp! Câştigăm pe 25 septembrie! Câştigăm big time”, a scris atunci Cîţu pe Facebook.

Postul de ministru de Finanţe a rămas vacant din 8 iulie, după revocarea lui Alexandru Nazare, interimatul fiind preluat de către premier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.