Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost primit luni la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă. Alături de premier s-a aflat şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. În cadrul discuţiilor, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat măsurile luate din timp de Alianţa Nord-Atlantică pentru apărarea colectivă a Flancului Estic, inclusiv întărirea apărării şi descurajării aliate în România, Secretarul general al NATO a mulţumit României pentru găzduirea Ministerialei NATO şi pentru contribuţia la politicile şi misiunile Alianţei, dar şi pentru creşterea bugetului Apărării, începând din 2023, la 2,5% din PIB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat măsurile luate din timp de Alianţa Nord-Atlantică pentru apărarea colectivă a Flancului Estic, inclusiv întărirea apărării şi descurajării aliate în România, pre-poziţionarea de capabilităţi pe teren, exerciţiile şi întărirea prezenţei aliate. În acest sens, premierul României a menţionat desfăşurarea Diviziei aeropurtate 101 americane - celebră pentru debarcarea în Normandia şi care revine în premieră în postură operaţională - , sprijinul acordat de Franţa ca naţiune cadru, precum şi de Belgia şi Olanda pentru Grupul de Luptă cu capacitatea de a fi crescut la nivelul unei brigăzi, în caz de necesitate”, precizează Executivul.

 
De asemenea, secretarul general al NATO a mulţumit României pentru găzduirea Ministerialei NATO şi pentru contribuţia la politicile şi misiunile Alianţei, dar şi pentru creşterea bugetului Apărării, începând din 2023, la 2,5% din PIB. Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat faptul că NATO a ajuns la 300.000 oameni forţă de reacţie cu grad înalt de pregătire ce pot fi desfăşuraţi la diferite momente, dublarea numărului de Grupuri de Luptă la nivel de batalion, cu posibilitatea de creştere la stadiul de brigadă, şi dublarea numărului de echipamente prepoziţionate în regiune.
 
Cei doi înalţi oficiali au subliniat importanţa sprijinului pentru Ucraina, mai ales pe timp de iarnă, inclusiv prin Comprehensive Assistance Package for Ukraine, proiect NATO la care România îşi va suplimenta contribuţia.
Reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bucureşti are loc în contextul în care este consacrat rolul României de aliat al NATO pe Flancul Estic şi capacitatea  de a pune în aplicare politicile Alianţei, cu precădere transformările decise la Summit-ul de la Madrid, adoptate după agresiunea militară rusă în Ucraina, conform unui comunicat al Guvernului.

ŞTIREA INIŢIALĂ  - Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns luni la Bucureşti, pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.

Acesta va fi primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis iar cei doi oficiali vor avea declaraţii de presă comune, după întâlnire.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, prima reuniune în acest format organizată de ţara noastrăde la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008.

La ora 16.15, liderul NATO va fi primit la Palatul Cotroceni de către şeful statului, Klaus Iohannis. Cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête şi convorbiri oficiale, urmate de declaraţii de presă comune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.