Guvernul susţine total libertatea presei, iar premierul cere investigaţii vizând orice formă de ameninţare la adresa jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru, după ce jurnalista Emilia Şercan a acuzat acţiuni de defăimare şi intimidare ca urmare a dezvăluirilor referitoare la plagiatul din lucrarea de doctorat a prim-ministrului Nicolae Ciucă. a rândul lor, reprezentanţii MInisterului Afacerilor Interne au condamnat ”orice act de intimidare”, precizând, însă, că ministrul nu are atribuţii în instrumentarea sau soluţionarea dosarelor penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Susţinem cu fermitate libertatea presei şi dreptul la liberă exprimare ale oricărei persoane. Totodată, condamnăm orice act de intimidare a jurnaliştilor şi susţinem independenţa acestora. Societatea civilă şi mass-media sunt parteneri instituţionali care au un aport imens pentru buna funcţionare a MAI. Conform prevederilor Legii nr. 364/2002 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, Organele de cercetare ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia. Şefii ierarhici  superiori ai poliţistilor nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens”, a transmis, marţi, MAI, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, astfel, ministrul afacerilor interne nu are atribuţii în instrumentarea sau soluţionarea dosarelor penale. 

”La nivelul Ministerului Afacerilor Interne sunt semnalate de către cetăţeni diverse aspecte care, în conformitate cu prevederile legale, sunt direcţionate spre soluţionare structurilor din cadrul MAI. Cazurile de natură penală sunt instrumentate conform legii sub autoritatea procurorului. Ministrul Afacerilor Interne îşi manifestă constant deschiderea faţă de preocupările reprezentanţilor mass-media, activitatea acestora având un impact pozitiv asupra instituţiei. În acest sens, este relevantă implicarea jurnalistei Emilia Şercan în procesul de reformă demarat la nivelul Academiei de Poliţie “Alexandru-Ioan Cuza”, a mai transmis ministerul.

Potrivit comunicatului, ”ministrul Afacerilor Interne îşi exprimă încrederea că instituţiile cu atribuţii în investigarea cazurilor penale vor clarifica aceste aspecte, încurajându-le totodată să acţioneze cu celeritate”.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: "Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi  libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor sa fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere", a trransmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Jurnalista Emilia Şercan a acuzat luni că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar acum încearcă să muşamalizeze această acţiune. Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare şi că una dintre acestea a fost făcută, potrivit probelor pe care le deţine, cu complicitatea unor persoane din instituţii ale statului.

În replică, IGPR a precizat că două dintre dosarele penale referitoare la violarea vieţii private deschise ca urmare a plângerilor depuse de jurnalistă, dosare pentru care a fost extinsă urmărirea penală şi pentru acces ilegal la un sistem informatic, au fost reunite şi preluate de Parchetul Tribunalului Bucureşti. La acest moment, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, există în lucru doar dosarul penal referitor la ameninţare, sub supravegherea procurorului. "În prezent, se aşteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităţilor procedurale", subliniază IGPR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.