Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că respinge categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari pentru ministerele deţinute de ALDE, partid ai cărui reprezentanţi s-au retras din Guvern. Iohannis a precizat că refuză să gireze un joc politic meschin. Declaraţia e făcută după ce Guvernul a sesizat CCR în legătură cu refuzul preşedintelui de a desemna miniştriii interimari. Premierul Viorica Dăncilă afirmă că preşedintele Klaus Iohannis face un abuz de putere şi continuă să blocheze activitatea Guvernului. "Iohannis uită că a girat absolut toate guvernele şi toţi miniştrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic, s-a întors de fiecare dată împotriva lor şi a încercat să manipuleze o ţară întreagă", spune Dăncilă. Premierul dă asigurări că Guvernul plăteşte salariile şi pensiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Dăncilă: Iohannis uită că a girat absolut toate guvernele şi toţi miniştrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic, s-a întors de fiecare dată împotriva lor şi a încercat să manipuleze o ţară întreagă

"Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi ca atare resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari. Să fie clar: Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică, în aceste condiţii Constituţia indică fără echivoc ce trebuie să facă prim-ministrul", a spus Iohannis.

"Criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţăde guvernarea României. Această criză de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave care vor fi resimţite de toţi cetăţenii", a argumentat preşedintele.
 
El a adăugat că "disperarea" PSD de a rămâne la putere, conflictele din coaliţia de guvernare , luptele interne şi "târguielile" pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.
În opinia preşedintelui, este datoria şi obligaţia premierului să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare.
"Acest guvern nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România. Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică şi asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în faţa legislativului. Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care guvernul poate încerca să-şi recapete măcar legitimitatea politică", a afirmat Klaus Iohannis.
El a adăugat că premierul acuză că Guvernul este blocat,  prin plecarea miniştrilor ALDE, întrucât aceştia nu şi-au delegat atribuţiile, "fapt ce ar fi de natură să ducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului".
"I-auzi! Asta în condiţiile în care am ţinut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situaţiilor tehnice. Dar, dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav şi este cu totul imputabil premierului care avea obligaţia să se asigure înainte de plecarea miniştrilor că activitatea ministerelor nu va fi blocată. Această situaţie duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a ştiut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetenţă, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav petru că pune în discuţie loialitatea sa faţă de cetăţenii României", a declarat Iohannis.

Preşedintele a remarcat că PSD a schimbat în doi ani şi jumătate trei guverne şi 80 de miniştri, ceea ce a indus instabilitate.

”Este pur şi simplu ridicol să acuzi că nu eşti lăsat să guvernezi, când un simplu bilanţ arată că, în 2 ani şi jumătate, ai schimbat 3 guverne şi 80, atenţie, 80 de miniştri! Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate şi probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici şi de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniştri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate şi normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puţin de opt miniştri, adică o treime din Guvern! Prin numărul uriaş de miniştri schimbaţi, dar şi prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conţinut funcţia de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaş de miniştri schimbaţi”, a susţinut preşedintele.

”Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetăţenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor şi salariilor”, a conchis Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni propuneri de interimari pentru cele trei ministere deţinute de ALDE: Energie - Niculae Bădălău, Mediu - Ioan Deneş, Relaţia cu Parlamentul - Radu Oprea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.