Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că el nu va gira prin deciziile sale susţinerea acestui guvern. „Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunţat preşedintele. Klaus Iohannis a cerut Guvernului să declanşeze procedura de reconfirmare în Parlament şi a făcut apel la toate partidele de opoziţie să aibă o poziţie rezonabilă. După anunţul lui Iohannis, vicepreşedintele PSD Florin Iordache a declarat, miercuri, că PSD va lua o decizie la sfârşitul acestei săptămâni, când este programată o şedinţă a Comitetului Executiv la mare, dar a spus că probabil premierul Viorica Dăncilă va veni cu o formulă de guvern în Parlament şi că aceasta rămâne în cursa prezidenţială, chiar dacă Executivul pică. La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea susţine că motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru respingerea remanierii nu sunt legale şi constituţionale, astfel că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea Constituţională. De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că legea fundamentală spune că în momentul când se schimbă configuraţia politică a Guvernului premierul trebuie să-şi treacă noii miniştri prin Parlament, pentru că altfel preşedintele nu are de ce să ia act, nu are ce semna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 18:47 - Rareş Bogdan: Când se schimbă configuraţia politică a Guvernului, premierul trebuie să vină în Parlament, altfel preşedintele nu are de ce să ia act

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, miercuri, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, că legea fundamentală spune că în momentul când se schimbă configuraţia politică a Guvernului premierul trebuie să-şi treacă noii miniştri prin Parlament, pentru că altfel preşedintele nu are de ce să ia act, nu are ce semna.

„Nu ştiu dacă doamna Dăncilă îşi poate trece sau nu Guvernul prin Parlament, e ultima noastră grijă. Problema este simplă: în România trebuie respectată Constituţia şi Constituţia spune că în momentul când se schimbă configuraţia politică a Guvernului doamna Dăncilă trebuie să-şi treacă noii miniştri prin Parlament, pentru că altfel preşedintele nu are de ce să ia act, nu are ce semna. Deci pentru a respecta Constituţia, doamna Dăncilă este obligată ca în 45 de zile să meargă cu propunerile dânsei în Parlament cu schimbarea configuraţiei politice”, a afirmat Rareş Bogdan într-o intervenţie telefonică la Antena 3.



Rareş Bogdan a precizat că „acest guvern care şi-a bătut joc de România nu mai poate continua”. 

UPDATE 18:38 - Nicolicea spune că, în urma refuzului preşedintelui de a accepta remanierea, Viorica Dăncilă poate sesiza CCR

Deputatul PSD Eugen Nicolicea susţine că motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru respingerea remanierii nu sunt legale şi constituţionale, astfel că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea Constituţională.

„Motivele invocate nu sunt motive legale şi constituţionale, deci dl preşedinte refuză să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute la art. 85 alineatul 2, şi anume că în caz de remaniere sau de vacantarea postului preşedintele revocă şi numeşte la propunerea premierului. Acest numeşte şi revocă este o formulă imperativă, nu este dacă vrea sau dacă are chef. Prin urmare, dacă nu o face într-un mod motivat, înseamnă că încalcă Constituţia. Când domnul preşedinte încalcă Constituia este un conflict juridic de natură constituţională şi acest conflict se tranşează de Curtea Constituţională, evident dacă este sesizată”, a afirmat Eugen Nicolicea într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Nicolicea a precizat că Viorica Dăncilă poate sesiza CCR.

UPDATE 18:33 - Florin Iordache: Doamna premier va veni cu o formulă de guvern în Parlament / Viorica Dăncilă rămâne în cursa prezidenţială

Vicepreşedintele PSD Florin Iordache a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că PSD va lua o decizie la sfârşitul acestei săptămâni, când este programată o şedinţă a Comitetului Executiv la mare, dar a spus că probabil premierul Viorica Dăncilă va veni cu o formulă de guvern în Parlament şi că aceasta rămâne în cursa prezidenţială, chiar dacă Executivul pică.

Iordache a spus că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu nominalizarea Danei Gârbovan este „o bătaie de joc la adresa justiţiei”, pentru că Gârbovan este preşedinta unei asociaţii a magistraţilor.

„Când premierul Dăncilă a venit cu un magistrat să gestioneze justiţia, ce vreţi dovadă mai mare de nepolitizare?”, a adăugat Iordache.

El a spus că, în actuala situaţie politică, PSD va lua o decizie la sfârşitul acestei săptămâni, în Comitetul Executiv, care se va reuni pe litoral.

Preşedintele Iohannis: Eu nu voi gira prin deciziile mele susţinerea acestui guvern

„Actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă noua configuraţie a Guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămîne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept (...) Nu voi permite PSD să-şi bată joc de România şi de români. Dacă noua configuraţie a Guverunlui nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluţii corecte, democratice şi constituţionale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că, dacă toţi cei care consideră toxică actuala guvernare vor să dea dovadă de responsabilitate, atunci există suficiente voturi în Parlament care să susţină chiar o soluţie de tranziţie şi care să oprească dezastrul actual.

„Partidele de opoziţie, toate, trebuie să aibă o poziţie rezonabilă în caz de criză”, a subliniat Klaus Iohannis.

Conform art. 85 alineatul 2 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

„Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”, prevede art. 85 alineatul 3.
 
Declaraţia integrală a preşedintelui Klaus Iohannis:

„Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă dispreţul cu care PSD şi ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetăţeanului şi de guvernarea acestei ţări pentru oameni.

Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani şi jumătate de guvernare haotică, incompetentă şi coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD şi ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD şi ALDE, pur şi simplu se fac că nu îl înţeleg.

Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îţi spun direct că duci ţara pe un drum greşit, nu îţi mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă.

În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România şi nu poate să rămână în funcţiune. Această guvernare toxică este încă ţinută în viaţă de configuraţia parlamentară votată în decembrie 2016.

România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, susţinerea acestui guvern. PSD şi ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eşecul acestei guvernări.

Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini şi de a se ţine departe de această guvernare sunt pur şi simplu ridicole. După ce ai stat la aceeaşi masă cu PSD şi ai luat măsuri împotriva românilor şi a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiţiei şi adoptarea de măsuri economice greşite, nu mai păcăleşti pe nimeni că nu eşti vinovat.

Având în vedere toate acestea, iată care sunt deciziile pe care le-am luat:

În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Aşadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.

Resping propunerea pentru ministrul justiţiei. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu.

Resping propunerea pentru Ministerul Educaţiei. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educaţia – zona în care nu avem nevoie de soluţii ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă şi nici nu este în stare să le facă.

Resping propunerea pentru funcţia de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care îşi consolidează statul de drept şi valorile democratice, şi nu pot accepta propuneri contrare acestei direcţii.

România are nevoie de o schimbare autentică şi profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în aceşti ani şi pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, aşa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcţia corectă.

De-a lungul mandatului meu, am protejat democraţia în momente cruciale, am menţinut România pe drumul său european, am blocat multe dintre asalturile asupra justiţiei, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anticorupţie, m-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din diaspora de a vota în condiţii normale şi decente.

Însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituţional, putem face mult mai mult împreună.

Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze.

Dacă – dacă – noua configuraţie a guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită şi îl doresc majoritatea românilor.

Nu voi permite PSD să îşi bată joc de România şi de români!

Dacă însă noua configuraţie a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluţii corecte, democratice şi constituţionale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă.

Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toţi cei care înţeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susţine chiar şi o soluţie de tranziţie, care să înlocuiască actualul guvern şi care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziţie – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză.

Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care şi eu, dar şi mulţi alţi oameni de bună credinţă, pro-europeni, pro-occidentali, susţinători ai democraţiei şi statului de drept, o sprijinim.

Indiferent, însă, de situaţia politică internă, România rămâne o ţară stabilă, o democraţie consolidată, cu multe instituţii încă puternice şi eficiente, cu o economie privată funcţională şi dinamică, cu o societate civilă implicată şi activă.

Românii sunt dinamici, reacţionează şi îşi cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacţioneze corect şi normal, pentru a pune în aplicare votul românilor.

Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare şi să susţină lupta anticorupţie. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu.

Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea şi participarea cetăţenilor României.

De aceea, dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală!”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.