Deputatul PSD Eugen Nicolicea susţine că motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru respingerea remanierii nu sunt legale şi constituţionale, astfel că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea Constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Motivele invocate nu sunt motive legale şi constituţionale, deci dl preşedinte refuză să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute la art. 85 alineatul 2, şi anume că în caz de remaniere sau de vacantarea postului preşedintele revocă şi numeşte la propunerea premierului. Acest numeşte şi revocă este o formulă imperativă, nu este dacă vrea sau dacă are chef. Prin urmare, dacă nu o face într-un mod motivat, înseamnă că încalcă Constituţia. Când domnul preşedinte încalcă Constituia este un conflict juridic de natură constituţională şi acest conflict se tranşează de Curtea Constituţională, evident dacă este sesizată”, a afirmat Eugen Nicolicea într-o intervenţie telefonică la Antena 3. 
 
Nicolicea a precizat că Viorica Dăncilă poate sesiza CCR.
 
Întrebat dacă premierul va face acest lucru, Nicolicea a răspuns: „Nu ştiu dacă o va face, rămâne la latitudinea premierului”.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că el nu voa gira prin deciziile sale susţinerea acestui guvern. „Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunţat preşedintele. Klaus Iohannis a cerut Guvernului să declanşeze procedura de reconfirmare în Parlament şi a făcut apel la toate partidele de opoziţie să aibă o poziţie rezonabilă.
 
Conform art. 85 alineatul 2 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
 
„Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”, prevede art. 85 alineatul 3.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.