Premierul Ludovic Orban anunţă că statul român ia măsuri pentru a se asigura că agenţii economici nu vor renunţa definitiv la angajaţi, guvernul urmând a susţine plata şomajului tehnic al angajaţilor acelor companii care trebuie să reducă sau să întrerupă activitatea. Guvernul adoptă în şedinţa de miercuri o OUG privind măsuri fiscal-bugetare în contextul pandemiei de COVID-19, modificând Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, prelungind termene pentru restructurarea datoriilor bugetare ale companiilor şi permiţân rectificarea bugetară în primul semestru al anului, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal bugetare şi de la Legea privind finanţele publice. Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că, de modul în care românii vor fi convinşi să respecte regulile de izolare la domiciliu, va depinde răspândirea virusului. Premierul a cerut tuturor ministerelor să fie pregătite pentru intrarea în ţară a unui număr foarte mare de români din afara ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban: De modul în care vom reuşi să convingem românii să respecte regulile de izolare la domiciliu va depinde ţinerea sub control a numărului de persoane contaminate
CITEȘTE ȘI Măsuri economice pregătite de Guvern - Credite pentru IMM, modificarea termenelor pentru restructurarea datoriilor bugetare ale companiilor, posibilitatea unei rectificări bugetare în primul semestru
CITEȘTE ȘI Guvernul prorogă până la 30 iunie termenul pentru plata impozitului pe clădiri şi pe mijloacele de transport, cu menţinerea bonificaţiilor stabilite de autorităţile locale

 

UPDATE  - Ludovic Orban a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că vor fi luate în continuare măsuri "energice".

El a menţionat că a fost informat oficial de premierul Ungariei că se va reglementa trazitul în Ungaria - transporturile de marfă nu vor mai fi restricţionate, iar transportul de persoane va fi permis zilnic, între 21 şi 5, ora Ungariei.

"Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul de persoane, industria HoReCa, inclusiv în domenii economice în care ne aşteptam mai puţin. Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate şi al angajaţilor, dar va trebui să urmărim cu foarte mare atenţie ce se întâmplă în economie, evoluţiile economiilor de la nivel european şi evoluţia economiilor din celelalte ţări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a găsi soluţii pentru a reduce impactul negativ", a spus Orban.

El a adăugat că măsurile gândite au rolul de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată a şomajului tehnic.

"Am ales această formulă pentru că foarte multe companii care sunt afectate funcţionau foarte bine, cu profitabilitate, plata la timp a taxelor şi impozitelor, şi sunt afectate de o situaţie de moment. Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei, vor avea capacitatea de a relua activitatea şi vor avea nevoie de angajaţii pe care i-au format în timp. A nu-i susţine pe această perioadă, limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă aceşti angajaţi. Vom lua măsuri pentru a asigura capitalul de lucru. Vizează toate companiile pentru că trebuie să fim cu atenţia asupra activităţilor care pot continua în condiţii normale şi să asigurăm resursele financiare pentru a putea să susţinem companiile", a mai spus premierul.

Orban a afirmat că Guvernul va trebui să "injecteze bani în economie”, să crească alocările financiare pentru a susţine un program amplu de investiţii şi să ia măsuri care să permită dezvoltarea companiilor pentru a răspunde cererilor de pe piaţa actuală.

"Este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a permite ca anumite companii româneşti să aibă capacitatea de a produce cele necesare bunei funcţionări a sistemului de luptă împotriva coronavirus”, a spus Orban. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - În cadrul şedinţei sunt luate măsuri care ar trebui să contracareze criza generată de pandemia de coronavirus. 

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta un prim set de măsuri pentru susţinerea companiilor şi salariaţilor din sectoarele afectate. 

"Vom da un puternic semnal angajaţilor şi economiei: Guvernul va interveni pentru menţinerea locurilor de muncă şi continuarea activităţii în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în şedinţa de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor”, a declarat, marţi, Ludovic Orban. 

Măsurile care vor fi analizate şi adoptate miercuri de Guvern vizează creşterea lichidităţii companiilor, sprijinirea plăţii şomajului tehnic de către companii pentru angajaţii care îşi vor suspenda temporar activitatea, reducerea interacţiunii directe a cetăţenilor cu instituţiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale; stimularea capacităţilor de producţie pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecţie, dezinfectanţi.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice a anunţat, marţi seară, la Digi 24, că statul este pregătit să susţină economia, fiind gândite mai multe măsuri, al căror impact financiar este estimat la 2% din PIB.

Pentru a reduce răspândirea pandemiei de coronavirus, autorităţile au adoptat, progresiv, mai multe măsuri care au afectat companiile şi angajaţii din multiple sectoare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.