Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom şi Romgaz, au anunţat că au luat o decizie finală favorabilă de investiţie în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep. În urma declanşării producţiei, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE şi un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare. Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărţit în mod egal între cei doi parteneri, iar investiţiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanşării producţiei în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, adoptat de cele 2 companii, este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Fostul ministru al Energiei, deputatul Virgil Popescu scrie miercuri că vom exploata gazele din Marea Neagră, care vor ajunge în casele românilor şi că România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern, astfel că ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, transmite miercuri că, urmare a măsurilor adoptate de executiv în ultimul an şi jumătate, România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă: România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt, după ce Romgaz şi OMV-Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre

 

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărţit în mod egal între cei doi parteneri, iar investiţiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanşării producţiei în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, adoptat de cele 2 companii, este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). 


”O nouă promisiune îndeplinită: vom exploata gazele din Marea Neagră, care vor ajunge în casele românilor. Salut anunţul făcut astăzi cu privire la luarea deciziei de investiţie. Mă bucur că în urma muncii pe care am făcut-o ca ministru al Energiei am contribuit activ la luarea acestei decizii importante. Cu ajutorul şi susţinerea colegilor, a preşedintelui Klaus Iohannis, a preşedintelui PNL Nicolae Ciucă, a prim - ministrului Marcel Ciolacu, partenerilor americani şi a tuturor factorilor implicaţi am urmat o strategie clară prin care să ajungem la rezultatul de astăzi”, scrie Virgil Popescu pe Facebook. 
 
Fostul ministru al Energiei menţionează adoptarea legii offshore, preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferentă perimetrului Neptun Deep, semnarea acordului privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră către beneficiarii autohtoni, operatori economici sau gospodării dintre Transgaz, Romgaz şi Petrom, care reprezintă ”doar o parte din paşii care au fost făcuţi pentru a ajunge mai aproape de începerea lucrărilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep”.
 
”România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Şi un alt aspect foarte important: ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Le doresc mult succes celor de la Petrom şi Romgaz pentru a duce la bun sfârşit unul dintre cele mai importante proiecte din sectorul energetic din România”, mai transmite Virgil Popescu. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.