Premierul susţinut de PNL- USR PLUS-UDMR Florin Cîţu a anunţat sâmbătă seară, la finalul negocierilor dintre cele trei formaţiuni, că duminică sau luni cel târziu va fi finalizat progamul de guvernare, în cursul zilei de sâmbătă discutându-se despre finanţe, fonduri europene şi digitalizare, iar duminică se va discuta despre sănătate şi justiţie. Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că în urma discuţiilor a fost definită arhitectura instituţională guvernamentală şi a fost definit modul de gestiune a poziţiilor de răspundere pe palierele doi şi trei ale guvernării. Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dan Barna a declarat că progresele înregistrate la negocieri sunt semnificative, iar Dacian Cioloş a ţinut să sublinieze că nu vor fi transformate în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă. La rândul său, Cseke Attila a transmis că cel mai important rezultat al negocierilor din ultimele zile este creşterea încrederii în formaţiunile politice care îşi propun să formeze coaliţia majoritară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

- FLORIN CÎŢU: Ne vedem mâine iarăşi, aceleaşi echipe, iarăşi toată ziua discutăm pe programul de guvernare / Orban: Ca obiectiv avem să finalizăm programul de guvernare cel mai probabil în cursul zilei de luni astfel încât să fim pregătiţi ca, în cazul în care preşedintele României declanşează consultările
 
“Unele dintre capitolele din programul de guvernare au fost deja agreate între echipele celor trei partide. Sunt măsuri care pot fi implementate foarte curând, cu impact imediat pentru România. Din estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine sau cel mai târziu luni şi apoi să putem să avem un guvern învestit şi să putem să implementăm aceste măsuri. Ne vedem mâine iarăşi, aceleaşi echipe, iarăşi toată ziua discutăm pe programul de guvernare”, a declarat Florin Cîţu.
El a precizat că sâmbătă s-a discutat despre finanţe, fonduri europene şi digitalizare, iar duminică discuţiile se vor axa şi pe sănătate şi justiţie.
Ludovic Orban a anunţat că o prioritate pentru noul Guvern o constituie combaterea pandemiei. 
“Prioritatea noastră este aceea de a finaliza programul de guvernare, de a finaliza toate negocierile necesare pentru a putea permite învestirea cât mai rapidă a unei Guvern. România are nevoie de un Guvern cu puteri depline. Sunt necesare măsuri care trebuie adoptate pe final de an care să permită cu adevărat începerea reformelor, realizarea tuturor echilibrelor economice şi bugetare necesar pentru a permite procesul de relansare. Combaterea pandemiei este o prioritate care trebuie să fie pe primul plan al Guvernului care urmează a fi învestit”, a explicat liderul PNL. 
El a precizat că programul de guvernare va fi supus analizei echipei de negociere. 
“Când vom finaliza programul de guvernare, în cursul zilei de mâine, este prevăzută finalizarea la nivelul echipelor de program a programului de guvernare. Evident că acest program de guvernare va fi supus analizei echipei de negociere politică ce conţine liderii formaţiunilor politice şi acolo unde nu există puncte de acord, acolo unde sunt încă nelămuriri legate de obiectivele din programul de guvernare, noi vom face armonizarea finală. (...) Ca obiectiv avem să finalizăm programul de guvernare cel mai probabil în cursul zilei de luni astfel încât să fim pregătiţi ca, în cazul în care preşedintele României declanşează consultările de la Cotroceni, să fim gata ca după desemnare să putem trimite în cel mai scurt timp lista miniştrilor”, a mai afirmat Ludovic Orban. 
Întrebat ce se întâmplă cu pensiile, liderul PNL a răspuns: “În ceea ce priveşte creşterea pensiilor, ştiţi că există în programul nostru de guvernare o propunere, evident este în discuţie pentru a armonizarea punctelor de vedere şi când vom avea o poziţie clară, asumată politic la nivelul coaliţiei, vom prezenta public aceste date”.
 
- Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, DAN BARNA a afirmat că progresele înregistrate la negocieri sunt semnificative
 
“Nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit, suntem unde trebuie să fim la momentul acesta, progresele sunt semnificative. Sperăm că mâine sau luni vom avea finalizat programul de guvernare şi vom constitui o coaliţie care într-adevăr să răspund aşteptărilor importante ale cetăţenilor”, a transmis Barna. 
 
 - LUDOVIC ORBAN: Am discutat şi asupra detaliilor de funcţionare în interiorul Guvernului
“Suntem la finalul unei zile de muncă, unei zile de dialog, de negociere de câştigarea încrederii unii în ceilalţi în care am definit arhitectura instituţională guvernamentală şi am definit modul de gestiune a poziţiilor de răspundere pe palierele doi şi trei ale guvernării. Fiind un guvern de coaliţiei, de asemenea, am discutat şi asupra detaliilor de funcţionare în interiorul Guvernului, în interiorul ministerelor, de miniştri,  secretari de stat, preşedinţi de agenţii, de asemenea, am finalizat o orientare asupra modului în care urmează să fie definite poziţiile de rang doi şi trei din structura Guvernului”, a declarat liderul PNL. 
 
- Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, DACIAN CIOLOŞ, a precizat că nu vor fi transformate în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă
 
“Nu vom împărţi şi nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă în instituţiile şi structurile deconcentrate în acele agenţii care sunt conduse de directori generali, care sunt funcţionari publici şi care trebuie numiţi prin concurs. Guvernul va clarifica separarea asta clară, nu am discutat, nu am împărţit sinecuri am discucutat doar despre acele autorităţi şi agenţii care au în fruntea lor demnitari şi care trebuie numiţi cu un mandat clar. Vor fi şi acolo oameni competenţi, deci nu le împărţim ca să mulţumim oameni din partid, ci să ne asigurăm că cei care vor conduce acele agenţii aplică un program de guvernare”, a declarat Cioloş. 
 
 - Reprezentatul UDMR la negocieri, CSEKE ATTILA, a transmis că cel mai important rezultat al negocierilor din ultimele zile este creşterea încrederii în formaţiunile politice care îşi propun să formeze coaliţia majoritară
“Cel mai important rezultat al ultimelor două zile din punctul nostru de vedere şi al tuturor este acela de creştere a încrederii între formaţiuni politice care îşi propun să formeze o coaliţie majoritară. Credem că am ajuns la o încredere necesară pentru această coaliţie şi ne propunem pentru următoarea perioadă, pentru mâine, ca la finalul zilei să putem să finalizăm şi să semnăm acordul de coaliţie pentru susţinerea premierului pe care l-am convenit, Florin Cîţu, şi pentru formarea majorităţii parlamentare pentru susţinerea unui guvern de centru-dreapta”, a afirmat Cseke Attila.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.