Ministrul Economiei, Ştefan Oprea, a declarat joi, că în şedinţa de Guvern a fost adoptat un proiect de lege privind brevetul unic european, care facilitează pentru toţi cei care vor să depună brevete în România, să fie protejaţi prin marcă, pe tot spaţiul European, astfel că simplifică foarte mult viaţa inventatorilor din România. Ministrul Justiţiei precizează că este un proiect care stimulează procesul de inovare pe plan naţional şi de brevetare unitară pe întreg teritoriul Uniunii Europene, iar acordul aduce beneficii reale, necesare oamenilor inovativi, cercetării şi universităţilor româneşti, inclusiv IMM-urilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Minsterul Justiţiei a transmis că în şedinţa Guvernului de astăzi, a fost adoptat noul proiect de lege privind brevetul european, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei: ratificarea Acordului privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare în data de 19 februarie 2013.

”Actul normativ urmează să fie depus la Parlament în vederea dezbaterii şi adoptării. Este un proiect care stimulează procesul de inovare pe plan naţional şi de brevetare unitară pe întreg teritoriul Uniunii Europene”, precizează ministerul.
 
Ministerul Justiţiei spune că acordul aduce beneficii reale, necesare oamenilor inovativi, cercetării şi universităţilor româneşti, inclusiv IMM-urilor.
 
”Vom avea: o Curte unică în materia brevetelor europene, comună tuturor statelor contractante, alcătuită dintr-un Tribunal de Primă Instanţă (cu o divizie centrală cu sediul la Paris şi divizii locale şi regionale), o Curte de apel la Luxemburg şi o grefă comună, un sistem de brevetare mai puţin costisitor,  proceduri simplificate de acordare a brevetelor sau de soluţionare a litigiilor.
 
”Proprietarul unei invenţii unitare va face solicitarea pentru protecţie o singură dată, nu pentru fiecare stat membru în parte. Iar, în cazul în care se încalcă un brevet european pe teritoriul mai multor state membre, acţiunea se depune la una dintre diviziile curţii unice în materie de brevete, nu în fiecare stat membru separat”, mai afirmă instituţia. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Ministrul Economiei a declarat după şedinţa de Guvern, despre proiectul de lege coiniţiat împreună cu Ministerul Justiţiei, cu referire la brevetul unic european, că facilitează pentru toţi cei care vor să depună brevete în România posibilitatea de a aplica la acest brevet unic, astfel încât să fie protejaţi prin marcă, pe tot spaţiul European.

El a precizat că, în acelaşi timp, în caz de încălcare a unui astfel de brevet, ”aplici o singură dată într-un singur stat membru şi nu trebuie să mai mergi şi în statul respectiv unde se producea încălcarea acelui brevet”. 

Oprea a arătat că proiectul simplifică foarte mult viaţa inventatorilor din România.

”Lucrăm în acelaşi timp la reorganizarea OSIM, astfel încât să fim mult mai performanţi în serviciile pe care le oferim astăzi pentru inventatorii români. Avem nevoie invenţii cât mai multe care să fie brevetate, şi de a avea produse cu valoare adăugată proprietate intelectuală aici în România, pentru a putea să fim cât mai competitivi”, a mai spus ministrul Economiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.