Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că fermierii din Mureş i-au spus să ceară demisia comisarului european pe Agricultură, dacă nu susţine solicitarea României privind derogarea de la 4% pârloagă pe terenurile agricole iar el trebuie să ducă vocea fermierilor în Consiliul de miniştri. Ministrul anunţă într-o postare că protestul fermierilor din Târgu Mureş se suspendă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Ministrul Agriculturii anunţă într-o postare că protestul fermierilor din Târgu Mureş se suspendă.

”PROTESTUL FERMIERILOR DIN TÂRGU MUREŞ SE SUSPENDĂ. La Târgu Mureş, am găsit azi fermieri dornici să rezolvăm problemele pe care le au, care cunoşteau actele normative adoptate săptămâna trecută în Guvern, care au avut răbdare să asculte răspunsurile mele şi au înţeles că eu nu vreau decât să îi ajut şi să lucrăm împreună pentru a dezvolta agricultura şi procesarea românească”, a scris ministrului în postare. 

Florin Barbu afirmă că ”una dintre principalele solicitări ale fermierilor este prelungirea derogărilor de la GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (4% pârloagă), solicitare pe care a prezentat-o la Bruxelles încă din iulie 2023 şi pe care astăzi o susţin 15 state membre prin vot”.
 
”Având în vedere lipsa unui răspuns din partea Comisiei Europene, fermierii mi-au dat mandat să solicit plecarea din funcţie a comisarului european. Sunt alături de fermierii noştri şi le mulţumesc tuturor pentru deschidere şi implicare!”, mai arată Florin Barbu. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat într-o intervenţie la Digi24 că a avut o întâlnire cu fermierii din Mureş, la solicitarea acestora şi aceştia i-au transmis nemulţumirile privind prevedea care îi obligă să păstreze 4% pârloagă pe terenurile agricole. 

”Toate revendicările fermierilor, din punctul de vedere al Guvernului, sunt rezolvate. Mai este o problemă care ţine de Comisia Europeană, înseamnă ca fermierii să nu lase 4% pârloagă teren arabil în România, la nivel de fermă. Lucrul acesta a fost spus de către România la ultimul Consiliul AGRIFISH, în care 15 state au susţinut şi au votat cu majoritate de 70% acest lucru”, a spus ministrul.

El a precizat că le-a explicat fermierilor această situaţie. ”Mi-au spus foarte clar: în cazul în care comisarul nu respectă votul celor 15 state care au susţinut derogare de la 4% pârloagă şi rotaţie de culturi, să plece acasă şi mandatul fermierilor români este să îi susţin, acolo, inclusiv să cer demisia comisarului european”, a completat Florin Barbu. Ministrul Agriculturii a mai spus că el vrea să respecte vocea fermierilor.

”Asta este vocea fermierilor şi eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie să duc şi vocea fermierilor în Consiliul de miniştri”, a afirmat Barbu.

Întrebat dacă are mandatul Guvernului pentru a cere demisia comisarului european pe Agricultură, Barbu a spus: ”Am mandatul fermierilor, a tuturor asociaţiilor din agricultură”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.