Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat, luni, că viitorul ţării depinde de puterea poporului de a spune clar şi răspicat ce doreşte. ”Moldova se află într-un moment de răspântie”, a afirmat Maia Sandu. Ea a anunţat că a demarat procedurile pentru a organiza, în 21 mai, la Chişinău, ”Adunarea Naţională Moldova Europeană”, pentru a spune lumii că marea majoritate a cetăţenilor ţării aleg calea europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Redăm textul integral al declaraţiei preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu:

”Dragi cetăţeni, 

Moldova se află în prezent într-un moment de răspântie. Ce se va întâmpla cu ţara noastră şi cu viitorul copiilor noştri depinde acum de puterea poporului nostru de a spune lumii clar ce vrem. Este decisiv să ne ţinem împreună pe aceeaşi cale şi s-o spunem fără ocolişuri - Moldova va izbuti!

Moldova, la fel ca alte ţări europene, plăteşte un preţ enorm pentru războiul fără sens declanşat de Rusia în Ucraina. De mai mult de un an, tinerii mor pe câmpurile unde anii trecuţi creştea grâu. Sute de mii de oameni nevinovaţi sunt loviţi de bombe, în casele lor, unde acum doi ani îşi duceau viaţa lor obişnuită, cu grijile şi bucuriile zilnice. Milioane de oameni au pierdut tot ce aveau, tot ce au agonisit o viaţă întreagă, şi sunt în pribegie.

Rusia continuă un război inuman împotriva unui vecin paşnic. Şi încearcă să slăbească unitatea Europei şi hotărârea cu care ţările europene se opun nedreptăţii şi crimelor. Şantajul Kremlinului a dus la creşterea preţurilor la energie pentru toţi, iar din această cauză au crescut preţurile la toate produsele şi serviciile. Viaţa fiecărui om a devenit mai complicată, mai scumpă şi mai neliniştită după 24 februarie 2022.

În tot acest timp, în care moldovenii muncesc din răsputeri pentru a avea grijă cu demnitate de familiile lor şi pentru a rămâne liberi, încă avem în ţara noastră persoane care ne ameninţă cu războiul. În tot acest timp, noi toţi, alături de Guvern, de majoritatea parlamentară, am făcut totul pentru a proteja oamenii, am acţionat previzibil, disciplinat şi cu înţelepciune ca să asigurăm pacea şi stabilitatea în ţara noastră. Un rol important l-au avut şi îl au adevăraţii patrioţi din instituţiile de forţă, care şi-au făcut datoria şi şi-au respectat jurământul dat poporului. Un rol mare l-au avut prietenii noştri externi care ne-au ajutat şi au dat de înţeles că sunt gata să ne protejeze de orice ameninţare.

Timpul a demonstrat că am ales calea cea dreaptă, iar cei care visau să destabilizeze situaţia în Moldova au eşuat. Poporul nostru este înţelept şi nu a călcat în capcana întinsă de cel viclean.

În acelaşi timp, banii murdari, care finanţează încercările de destabilizare, continuă să curgă. Sunt persoane fără minte în Moldova care se uită la ce se întâmplă în Ucraina şi se bucură de crimele de acolo. Care văd ororile din Bahmut, Bucea, Mariupol, Herson şi spun că ai lor sunt aproape. Aceşti oameni care şi-au vândut ţara sunt gata acum să vadă satele şi oraşele noastre făcute una cu pământul numai pentru ca ei să poată reveni la putere. Sunt gata să vadă casa părintească lovită de bombe, numai ca ei să mai fure miliarde.

O grupare de hoţi, plătită cu bani murdari, şi-a pus în plan să blocheze calea noastră europeană, drumul nostru spre pace şi bunăstare. Aceleaşi personaje au ţinut Moldova blocată în sărăcie şi corupţie, iar acum o atacă otrăvind sufletele oamenilor noştri, prin ceartă şi dezbinare. Aceiaşi bani murdari corup diverse persoane pentru a nu permite curăţarea justiţiei. Aceiaşi bani finanţează aşa-numitele proteste. S-ar părea, dintr-o parte, că aceste grupări care vor să ne fure libertatea, care vor să ne blocheze viitorul, care vor să ne distrugă pacea şi buna înţelegere, ţipă mai tare decât se aude vocea poporului. Sute de mii de oameni se uită cum o mână de corupţi plănuiesc să fure viitorul copiilor noştri.

Europa e cu ochii pe noi. Întreaga lume e cu ochii pe noi. 

Mulţi au impresia greşită că cetăţenii Republicii Moldova privesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă. Mulţi cred, în mod eronat, că cetăţenii ţării noastre sunt indiferenţi şi nu iau atitudine. Unii încă îşi pun întrebarea dacă poporul nostru îşi doreşte cu adevărat aderarea la Uniunea Europeană.

Eu vă propun să le răspundem. 

Eu vă îndemn să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene, bazată pe respect, stabilitate şi colaborare economică. Eu vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova. Eu vă îndemn să le explicăm, celor care mai au dubii, că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova.

A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor hotărât, un popor stăpân în casa lui, un popor care îşi poate apăra cu fruntea sus democraţia, pacea şi comunităţile.

Eu cred că a venit timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi, şi din est şi din vest, să vadă că, în clipele hotărâtoare pentru destinul nostru, suntem uniţi şi curajoşi.

Vă anunţ că am lansat iniţiativa de a convoca la Chişinău o adunare a cetăţenilor în care să spunem lumii că noi suntem europeni şi că aceasta e calea aleasă de noi. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat şi clar. Să se audă vocea noastră, a celor mulţi, vocea poporului nostru.

Adunarea naţională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Vocea fiecăruia va cimenta calea noastră europeană. Vin cu un îndemn către toţi - oameni care lucrează pământul, profesori, studenţi, organizaţii neguvernamentale, antreprenori, medici, oameni de cultură, angajaţi în sectorul privat, funcţionari publici - împreună să sprijinim visul nostru comun. Să demonstrăm că noi vrem pace. Vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă. Aşa cum ne-am adunat când am cerut independenţa şi am obţinut-o. Aşa cum ne-am adunat şi ne-am apărat democraţia şi am rezistat în cele mai grele timpuri. Aşa să ne adunăm şi acum.

Voi discuta în perioada imediat următoare cu forţele politice proeuropene, cu societatea civilă, mediul academic, cu personalităţile ţării noastre detalii legate de acest eveniment, dar, în primul rând, am vrut să mă adresez direct oamenilor. Chiar dacă avem anumite supărări, chiar dacă uneori avem păreri diferite, acum nu e momentul de ceartă şi dezbinare. Acum e momentul să ne unim şi să devenim împreună parte a familiei europene. Vin cu acest îndemn, pentru că în momentele cruciale deciziile mari nu se iau doar de politicieni. Deciziile mari se iau de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Suntem la o mare răscruce. Ce facem acum va influenţa vieţile noastre, ale copiilor noştri şi ale copiilor copiilor noştri. Generaţiile viitoare vor privi cum ne-am comportat în aceste vremuri şi vor întreba - ce am făcut noi pentru a ne apăra ţara. Ce am făcut pentru a fi parte din lumea civilizată care rezolvă problemele fără război? Ce am făcut pentru generaţiile viitoare pentru a le păzi de năpastă? Cum ne-am adunat şi am decis că soarta copiilor noştri va fi un viitor în pace, bună înţelegere şi bunăstare?

La 21 mai 2023 ne vom aduna să răspundem împreună la aceste întrebări.

Vă aştept la Adunarea naţională Moldova Europeană”.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Moldova se află într-un moment de răspântie. Ce se va întâmpla cu ţara noastră şi cu viitorul copiilor noştri depinde acum de puterea poporului nostru de a spune lumii clar ce vrem. Este decisiv să ne ţinem de aceeaşi cale şi să o spunem fără ocolişuri: Moldova va izbuti”, a transmis, luni seară, preşedintele Republicii Moldova, într-un mesaj adresat ţării.

Ea a făcut referire la efectele pe care războiul din Ucraina l-a avut asupra ţării, la fel cum l-a avut asupra tuturor popoarelor din regiune şi nu numai.

De asemenea, Maia Sandu a anunţat că a demarat procedurile pentru a organiza, în 21 mai, o mare adunare a cetăţenilor care doresc calea europeană pentru Republica Moldova. 

”A venit timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi (...) să vadă că suntem uniţi şi curajoşi (...) Am lansat iniţiativa de a convoca la Chişinău o adunare a cetăţenilor în care să spunem lumii că am ales calea europeană”, a mai anjunţat Maia Sandu.

Aceasta a precizat că-şi doreşte ”să se audă vocea celor mulţi”.

”Adunarea Naţională Moldova Europeană va avea loc la 21 mai la Chişinău”, a mai declarat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu i-a îndemnat pe toţi - de la ţărani care lucrează pământul, la profesori, studenţi şi medici - să ia parte la această manifestare şi să spună lumii întregi că Moldova vrea ăn Uniunea Europeană. 

”Să demonstrăm că noi vrem pace, vrem ca UE să fie la noi acasă”, a mai declarat preşedintele Republicii Moldova.

Ea a anunţat că va discuta cu toate partidele pro-europene, dar şi cu organizaţii profesionale şi ale studenţilor pentru ca toţi să înţeleagă importanţa momentului. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.