Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat oficial, miercuri seară, că Florin Cîţu este propunerea PNL pentru postul de prim-ministru. Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit miercuri, de la ora 18.00 în sistem de videoconferinţă şi a decis prin vot, cu o singură abţinere, să-l propună pe actualul ministru de Finanţe pentru a forma Guvernul. Ludovic Orban a relatat că a fost sugestia preşedintelui Klaus Iohannis ca fiecare să scrie separat, fără să vadă, propunerea de premier şi au scris amândoi acelaşi nume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - Orban: A fost propunerea preşedintelui ca fiecare să scriem separat, fără să vedem, propunerea de premier şi am scris acelaşi nume.

„A fost propunerea preşedintelui ca fiecare să scriem separat, fără să vedem, propunerea de premier şi am scris acelaşi nume. Nu este întâmplătoare această nominalizare. Va urma o perioadă dificilă în care e nevoie de o bună administraţie, e nevoie de credibilitate în faţa mediului de afaceri, partenerilor externi. Dl Cîţu a purtat negocieri cu parteneri internaţionali şi a reuşit să menţină ratingul de ţară într-o perioadă foarte dificilă pentru România. Dl Cîţu are în continuare multe soluţii”, a relatat liderul liberal. 

Orban a fost întrebat în legătură cu vehicularea numelui premierului interimar Nicolae Ciucă pentru postul de premier.

”Vehicularea de nume de candidaţi nu îmi stă în fire. E o formă de respect faţă de colegii mei. Niciodată nu am prezentat mai multe nume de candidaţi pentru funcţii de miniştri, de premieri şi am preferat să fie decişi în forurile statutare, pentru că dacă vehiculezi nişte nume poate să nu le facă bine. S-au vehiculat nume care niciunul nu a plecat de la mine. În analiza făcută ne-am gândit la multe aspecte”, a precizat Orban.

UPDATE - „Mulţumesc colegilor pentru încredere. Pentru mine e o onoare această nominalizare şi în perioada următoare obiectivul e de a forma cât mai repede o majoritate parlamentară pentru că e nevoie de un Guvern cât mai repede”, a declarat Florin Cîţu, prezent alături de liderul PNL.

UPDATE -  „Am convocat reuniunea BPN al PNL pentru a decide propunerea PNL pentru funcţia de premier. Cu o singură abţinere, BPN al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu. În cadrul reuniunii BPN am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea Guvernului. E vorba de USR-PLUS şi UDMR. Vom purta discuţii şi cu minorităţile din Camera Deputaţilor. E indicată clar posibilitatea formării unei majorităţi”, a anunţat Orban.
Conducerea liberală a decis şi formarea unei echipe de negociere care să fie condusă de preşedintele PNL şi premierul propus pentru a avea discuţii cu celelalte partide care ar forma coaliţia de guvernare.

UPDATE A fost o singură abţinerea în BPN al PNL la votul dat lui Florin Cîţu şi anume a lui Dan Motreanu, au adăugat sursele citate.

UPDATE Florin Cîţu ar fi favorit pentru poziţia de premier, au precizat surse din PNL, pentru News.ro. Acesta a avut o întâlnire miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis, au mai spus sursele citate.

Cîţu a mai fost desemnat premier de către şeful statului, pe 26 februarie, însă acesta şi-a depus mandatul şi astfel votul de învestitură pentru Guvern în Parlament nu a mai fost dat.

ŞTIREA INIŢIALĂ Liderul PNL Ludovic Orban s-a întâlnit miercuri la prânz cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta în legăturî cu cele trei propuneri pe care liberalii le au pentru funcţia de premier, a anunţat europarlamentarul Rareş Bogdan. 

Destule şanse de a fi nominalizat pentru şefia noului Executiv le are actualul premier interimar Nicolae Ciucă, potrivit surselor liberale. Alte posibile variante ar mai fi Florin Cîţu, Marcel Boloş sau Virgil Popescu.

De asemenea, Rareş Bogdan a anunţat miercuri că vor fi maxim 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, Alianţa să aibă 5-6 miniştri, iar Uniunea să aibă doi miniştri.

Întrebat dacă Ludovic Orban va demisiona de la şefia PNL, Bogdan a răspuns: „Dacă demisionăm cu toţii, mă întreb cine conduce România”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.