Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a transmis Parlamentului informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Preşedintele a făcut apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului şi a făcut apel la Parlament să adopte urgent măsurile care să protejeze oamenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Fac un apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului. Fac un apel la Parlament să adopte urgent măsurile care să protejeze oamenii

”Ţin să menţionez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat, şi anume lipsa unei legislaţii coerente şi bine gândite. Am fost nevoiţi să gestionăm această pandemie cu legi slabe şi sumar croite, astfel că a trebuit să ajustăm din mers şi legislaţia. În viaţa unui stat există măsuri excepţionale care impun măsuri excepţionale. Fără îndoială regimul stării de urgenţă a fost gândit de legiutor astfel încât să asigure un răspuns prompt. Tocmai pentru acest motiv cadrul legislativ trebuie regândit şi aliniat cu Constituţia. Prin Constituţie, în situaţii de criză sanitară statul e obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. În realizarea acestei obligaţii, autorităţile statului trebuie să asigure un echilibru”, aafirmat Iohannis.

El a făcut un apel la colaborare loială între instituţiile statului.

”Fac un apel la colaborare loială între instituţiile fundamentele ale statului. Acum nu e momentul disputelor politice şi al orgoliilor. Interesul faţă de cetăţeni trebuie să fie mai sus decât orice. În astfel de momente de cumpănă, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute. România şi românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, unele subsumate campaniei, ci de găsirea soluţiilor cele mai bune pentru societate. E nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, dincolo de diferenţele care ne despart, să transmitem un mesaj comun de unitate. Virusul nu dispare de la sine prin simpla negare a lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent măsurile care să protejeze oamenii”, a afirmat preşedintele.

El a precizat că autorităţile au soluţii pentru a ne relua vieţile cât mai aproape de normalitate, însă ţine de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reuşim acest lucru.
”Sănătatea noastră a tuturor ţine şi de conştiinţa fiecăruia. Să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini şi să menţinem distanţarea – asta ne spun medicii”, a punctat Iohannis.
”Suntem o naţiune puternică şi putem să trecem cu bine şi peste această perioadă”, a conchis Klaus Iohannis.

ŞTIREA INIŢIALĂ -  Iohannis: Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate.

”Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile pe care le-am avut pentru a atinge obiectivele. Documentul propune şi o serie de măsuri menite să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului în faţa unor provocări similare. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, determinând o situaţie de urgenţă, SARS-COV-2 fiind atipic. Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de protecţie socială de pe întregul mapamond. Realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptare de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. Pe 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgenţă, în urma evaluărilor, a discuţiilor din CSAT, a consultării memnbrilor Guvernului„, a declarat Iohannis.

Preşedintele a explicat că unica raţiune a acestor măsuri a fost evitarea unui scenariu negru, care ar fi fost inevitabil mai ales în condiţiile în care România nu erau stocurile de necesitate pentru situaţia de urgenţă.

”În evaluarea situaţiei, am luat în considerare una dintre caracteristicile esenţiale care diferenţiază România de statele europene şi anume o diasporă numeroasă”, a subliniat Iohannis.

 El a afirmat că într-un context dominat de evoluţii nefavorabile a fost nevoie de o intervenţie rapidă, coordonată şi eficientă, precum şi de un comportament responsabil şi necesar din partea autorităţilor.

”Evoluţia a scos la iveală caranţe, în special în sistemul medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor şi o capacitate administrativă redusă. Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate. Diletantismul a avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unor asemenea provocări. În pofida acestor condiţii deosebite, instituţiile implicate direct în managementul crizei, au reuşit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele create de COVID-19. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea cadrelor medicale”, a precizat Klaus Iohannis.

Răspunsul cetăţenilor la apelul autorităţilor a fost în mod covârşitor pozitiv. Românii au înţeles gravitatea situaţiei şi necesitatea măsurilor adoptate. La rândul lor, sectorul neguvernamental şi cel economic s-a alăturat autorităţilor, a remarcat preşedintele. 

Prin promptitudinea răspunsului autorităţilor la criza sanitară, precum şi prin măsurile luate, România s-a dovedit a fi una dintre ţările cu capacitatea necesară de a gestiona urmările COVID-19., consideră Iohannis.
”Astfel, datele statistice de la nivel mondial şi european relevă faptul că, deşi nu dispune nici pe departe de mijloacele altor state membre, România a gestionat eficient această criză sanitară, în timpul stării de urgenţă.  Paşii făcuţi în direcţia unei digitalizări trebuie gestionaţi în continuare”, conform lui Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.