Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European,”condamnarea fermă a atacurilor teroriste de pe teritoriul Israelului”. Administraţia Prezidenţială a transmis că liderii europeni au pledat, în cadrul discuţiei, pentru respectarea dreptului internaţional umanitar, evitarea escaladării conflictului, identificarea de soluţii pentru obţinerea unei păci durabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat marţi, 17 octombrie 2023, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferinţă, pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu, după atacurile Hamas asupra Israelului. Summitul extraordinar a fost convocat de Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a cristaliza la nivel UE o viziune clară şi unitară privind liniile de acţiune în acest cadru complex, conflictul având consecinţe inclusiv pentru Uniunea Europeană şi cetăţenii europeni. Liderii europeni au pledat, în cadrul discuţiei, pentru respectarea dreptului internaţional umanitar, evitarea escaladării conflictului, identificarea de soluţii pentru obţinerea unei păci durabile, în baza soluţiei celor două state, precum şi evitarea tensiunilor şi a exacerbării extremismului la nivelul societăţilor europene, în acest context”, a transmis, marţi seară, Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, preşedintele României a evidenţiat necesitatea transmiterii unui mesaj strategic unitar al UE cu privire la evoluţia situaţiei de pe teren. De asemenea, repşedintele Klaus Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste împotriva Israelului, exprimând regrete pentru pierderile de vieţi omeneşti.

”Preşedintele României a subliniat că ţara noastră susţine fără echivoc dreptul legitim al Israelului la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internaţional umanitar. Cu privire la rolul pe care Uniunea Europeană îl are în rezolvarea acestei crize şi în continuarea sprijinirii soluţiei celor două state, Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că Uniunea Europeană va trebui să continue să se coordoneze îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii regionali care împărtăşesc aceeaşi viziune, în vederea evitării extinderii conflictului, a asigurării accesului la ajutorul umanitar şi a protejării populaţiei civile”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, preşedintele României a evidenţiat necesitatea coordonării eforturilor pentru facilitarea protecţiei civililor şi evacuarea în siguranţă a cetăţenilor atât din Israel, cât şi din Fâşia Gaza. A dat, totodată, asigurări că România este pregătită să ofere asistenţă umanitară de urgenţă.

”De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că se remarcă, în acest context, şi la nivelul societăţilor europene răspândirea tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, fiind necesare eforturi pentru a limita impactul dezinformării şi al discursului instigator la ură în interiorul UE. Preşedintele României a transmis, cu acest prilej, condoleanţe pentru victimele atacurilor teroriste din Belgia şi Franţa şi a condamnat aceste acte de violenţă extremă, care nu au nicio justificare”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Astăzi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind situaţia din Orientul Mijlociu, convocată de preşedintele Charles Michel, am reiterat condamnarea fermă a atacurilor teroriste de pe teritoriul Israelului şi necesitatea de a limita conflictul şi de a evita mai multe victime civile”, a scris, marţi seară, pe Twitter, Klaus Iohannis.

Reuniunea a fost convocată de preşedintele Charles Michel, ”având în vedere atacurile teroriste brutale comise de Hamas împotriva Israelului şi scenele tragice care se produc în Fâşia Gaza ca rezultat al asediului”.

”Este extrem de important ca, în concordanţă cu tratatele şi cu valorile noastre, Consiliul European să stabilească poziţia noastră comună, precum şi o direcţie de acţiune clară şi unitară, care să reflecte complexitatea situaţiei în curs”, a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel. 

Anterior, la 15 octombrie, membrii Consiliului European au adoptat o declaraţie care stabileşte poziţia comună a UE cu privire la situaţia în curs din Orientul Mijlociu: ”Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă Hamas şi atacurile sale teroriste brutale şi fără discriminare asupra Israelului şi regretă profund pierderile de vieţi omeneşti. Nimic nu poate justifica recurgerea la terorism”. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.